Gyere haza tegnap! – kalandokkal teli regény a sci-fi szerelmeseinek

Saláth Barbara sokoldalú író, több műfajban is otthonosan mozog. Eddig külföldi helyszíneken játszódó romantikus krimiket olvastam tőle (Álnok érdek-sorozat), amelyeket Hallie Nadal néven jegyez, illetve a Tompa fényű napok című, magyar közegben játszódó drámát, amelyet Borbíró Klára néven adott ki, és ami bekerült a legjobb tízbe, vagyis a shortlistre a Twister Kiadó [bekezdés] pályázatán. Nagyon szeretem kellemes, könnyed stílusát és a humorát, épp ezért kíváncsian vártam a nemrég megjelent, Gyere haza tegnap! című sci-fijét, melynek középpontjában az időutazás áll.

Ti is eljátszottatok már a gondolattal, hogy milyen lenne visszamenni az időben? Vagy előre? Választ kaphatnánk az emberi eredetet érintő kérdésekre, tanúi lehetnénk a jelentős történelmi eseményeknek, nemes tetteket hajthatnánk végre, akár át is írhatnánk a történelmet, vagy éppen bepillanthatnánk a jövőbe… De vajon milyen áron? És mi lenne akkor, ha nem éppen nemes eszmék vezérlik azokat, akiknek a kezébe kerül az a találmány, ami mindezt lehetővé teszi?

Fülszöveg:

Müller ​Iván, a félelmet nem ismerő, zseniális fizikus új elmélettel áll elő, melynek segítségével végre lehetővé válik a múltba való utazás. Időt, pénzt és energiát nem sajnálva építi csapatával az időgépet, mégis zsákutcába jut.

A segítség váratlan helyről érkezik, ami fenekestül forgatja fel Iván magánéletét is. Egyetlen ember van, aki képes túllendíteni a programot a holtponton, Dengi Blanka, a kötekedő fiatal matematikus.

Blanka szemrevaló nő, minden ujjára akadna férfi, de neki az elérhetetlen kell. Türelmesen várja, hogy Iván túljusson a halott felesége iránt érzett gyászán, mégis egyre nő kettejük között a feszültség. Senki, még Blanka sem sejti, hogy a férfit lélekölő titok tartja távol tőle.

Ahogy Iván csapata tökéletesíti a gépet, megkezdődik a harc annak birtoklásáért. Megjelenik a Font Kartell, amelynek vetetője az időgép segítségével akar a világpiac urává válni, és a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze a technológiát. Hogy elterelje a Font figyelmét egy pillanatról, amikor a működő programhoz könnyűszerrel hozzájuthatna, Iván és Blanka az Atlanti óceánra csalja a bűnbanda embereit, és bújócska-fogócskába kezd velük. A két kutató egy lakatlan szigeten reked…

Müller Iván professzor csapatával egy időgép kifejlesztésén dolgozik az egyetem területén, melyhez a titokzatos Bizottság nyújt anyagi támogatást. Iván segítségére van két tapasztalt fizikus kollégája, Frici és Amanda, Blanka, a matematikus és Iván legjobb barátja, Szami, aki orvosként felügyeli a kísérleteket. Utolsóként csatlakozik hozzájuk Iván egyik diákja, Patrik. A közös munkát nehezíti, hogy Blanka évek óta epekedik a professzorért, aki elveszítette a feleségét, és nem akar közelebbi kapcsolatot létesíteni a lánnyal, de szüksége van annak tudására – és barátságára.

Mielőtt megijednének a sci-fi rajongók, megnyugtatom őket, hogy a Gyere haza tegnap!-ban nem a szerelmi szál a főfogás (az csupán fűszer), a hangsúly az időutazáson és az azzal járó nehézségeken van. Az írónő nem légből kapott szavakkal dobálózik a regényben, elmélyült az elméleti fizikában, és kidolgozta a könyvhöz a statisztikus idő elméletet. Sehol nem éreztem bizonytalanságot ezt illetően, profi munka, laikusok számára is emészthetően tálalva.

‒ Felkészültem rá, hogy esetleg a múltban ragadok egy szerencsétlen ugrás alkalmával, de arra nem számítottam, hogy a saját időnkben kerülünk csapdába.

A regény két részből áll: az első az első időugrást megelőző feszültséggel és kételyekkel teli időszakról szól, az éles tesztről, Iván és Blanka kényszerű kalandozásairól, a másodikban pedig megtudjuk, milyen rögös út vezet az időgép megépítéséig, majd nyomon követhetjük a főhősök megpróbáltatásait a különböző idődimenziókban. Nem nagyon szeretnék spoilerezni, a cselekmény végig feszes, sehol nem laposodik el, a jó helyen elejtett poénok pedig tovább lendítenek rajta. A könyv remekül illusztrálja az időutazás előnyeit és veszélyeit.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

T. C. Lang books & diy (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés

A sci-fi és a kalandregény jelleg mellett elég erős a drámai vonulat is, mely mind történésekben, mind a szereplők közti kapcsolatokban megnyilvánul. A tökéletes gépezetbe porszem kerül, egyes szereplőktől fájdalmas búcsút veszünk, mások halálának körülményei utólag kerülnek más megvilágításba, erőteljes érzelmi konfliktusok alakulnak ki. A Font Kartell feltűnése új színt csempész a történetbe, krimibe hajlanak az események.

‒ Mondhatjátok, hogy semmi közöm hozzá, de elszomorít, hogy a lányom illegális emberklónozási kísérletben vesz részt.
‒ Azok ott nem a klónjaink ‒ dünnyögte Blanka.
‒ Ikertestvéred pedig nincsen. Kivoltam szüléskor, de erre azért emlékeznék.

Tetszett, hogy a főbb karakterek nem tökéletes jellemek, hanem éppolyan esendők és gyarlók, mint a hús-vér emberek. Iván látszólagos önzése mögött mély sebek rejlenek, ahogy Blanka kezdeti rideg viselkedésére is magyarázatot kapunk. A sokszínű mellékszereplők megfelelően asszisztálnak a főszereplőknek, a sztereotip rosszfiúk pedig teljes szívvel utálhatóak.

Milyen őrült nagyzási hóbort bírta rá őt arra, hogy belepiszkáljon a természet törvényeibe? Pandora hozzá képest naiv kiscserkész. Ő nem a bűnt és a betegséget szabadította az emberiségre, hanem a mindent megkérdőjelező bizonytalanságot.

Amíg olvastam, végig benne éltem a történetben, hiányozni fognak a főszereplők! A Gyere haza tegnap!-ot jó szívvel ajánlom azok számára, akik szeretik a kalandregényeket és a sci-fi műfaját!

A Gyere haza tegnap! megvásárolható elektronikus formátumban az EZ Könyvek webshopjában, illetve megtalálhatóak a nagyobb online könyves webáruházak kínálatában.

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük