Ezt olvastam – Hallie Nadal: Álnok érdek 1-2.

Saláth Barbara neve nem csengett ismeretlenül számomra, amikor kezembe vettem az Álnok érdek-sorozatot, amit Hallie Nadal néven jegyez: olvastam már az Egy őrült történetet, amelynek társszerzője volt, illetve több novelláját is. Az egyik ilyen novella (Mitől ember? – Holnap Magazin pályázatának harmadik helyezettje) alapötletéből született a krimisorozat.

megmajmoltakebredese.jpgA sorozat Írországban játszódik, az első kötet, a Megmajmoltak ébredése mindössze pár napot ölel fel. A főszereplő, Hallie Nadal meséli el a vele megesett kalandokat. A könyv úgy kezdődik, mint egy könnyed női regény: négy barátnő szórakozni indul. Ám az események nem várt fordulatot vesznek, amikor idegen férfiak arra kényszerítik Hallie-t, hogy velük tartson. A fiatal nő kényszerű ismeretséget köt egy maffiózóval, majd megismerkedik Tim Krowsky nyomozóval, aki, ha ez egy sablonos romantikus és/vagy erotikus történet lenne, akkor minden bizonnyal egy kockás hasú adonisz lenne. Csakhogy itt erről szó sincs. Őt nem az izomtömege és macsó stílusa, hanem figyelmessége és nyúlszája teszi különlegessé. És az, hogy nem hisz Hallie-nek, amikor a lány azt állítja, hogy nincs köze az alvilági üzelmekhez. Hallie hátat fordít addigi életének, és elszegődik gondnoknak egy epigenetikai kutatóintézet bonobói mellé. De a múlt – vagy inkább a rosszfiúk – elől nem menekülhet.

A karakterek szerethetőek, élükön Hallie-vel, akinek öniróniája és szarkasztikus megjegyzései sokszor megmosolyogtattak, valamint a nyomozóval, aki már az előtt a kedvencem lett, hogy biztosan tudtam volna, melyik oldalon áll. Ugyanis minden szereplő gyanús a könyvben. Hallie nem tudja eldönteni, hogy kiben bízhat, és kiben nem, ki a tégla a rendőrök között, és a zsaruknak van-e beépített emberük a maffiózók körében – miközben mindkét oldal azt hiszi, hogy a lány félre akarja vezetni őket. Szinte senki nem az, akinek látszik.

Feltárcsáztam a rendőrség segélyszámát. Megtudtam, hogy a hívásom fontos a számukra, és hogy milyen lassan telik az idő, ha az ember banditák elől bujdosik egy ismeretlen irodában (…)

Hallie Nadal: Megmajmoltak ébredése

A cselekmény bővelkedik váratlan fordulatokban, és sodor magával, a tudományos háttér érdekes, a szerző fogalmazásmódja választékos, a szöveg könnyed – a könyv olvastatja magát. A humort pedig külön kiemelném (még a könnyem is kicsordult olvasás közben, úgy nevettem), és még azt is feledteti velünk, hogy a korrektor nem végzett tökéletes munkát. Amikor a betűk elfogytak, úgy éreztem, hogy azonnal neki kell állnom a második kötetnek. Ajánlom mindazoknak, akik egy csavaros történetre vágynak!

tobbtitoknyitavolsag.jpgA Több titoknyi távolság az Álnok érdek-sorozat második kötete. Amint összeszedtem a gondolataimat az első részről, bele is vetettem magam Hallie újabb kalandjaiba.

A történet egy esztendővel később folytatódik. Hallie hallássérült gyerekeknek tart foglalkozást az epigenetikai kutatóintézetben. Itt lép a képbe a kamasz Seamus, aki fontos szerephez jut a későbbiekben. Közben megtudjuk, hogy mi történt Hallie-vel az elmúlt egy év alatt, és azt is, hogy miért tengeti magányosan napjait.

A második kötetben többet találkozunk Hallie barátnőjével, Lolával és annak bűnöző férjével, Paullal, akik családra vágynak. Szerencsére Airát sem kell nélkülöznünk, pedig az elején féltem, hogy a szerző ki(ny)írta. Már az előző kötetben is belopta magát a szívembe, és ez az érzés mit sem változott. Na, jó, még inkább megkedveltem, imádom a könnyező férfikaraktereket…

A régi szereplőgárdából ismét feltűnik Maggie, aki nem akarja elfogadni apja új kapcsolatát, illetve Luisa, Hallie neki köszönhetően vesz részt egy rendőrségi akcióban, ami – mondanom sem kell – nem marad következmény nélkül. Az undok Lastmann kapitány tovább színesíti a karakterek palettáját. De vajon ki lehet Dushan, aki többük életére tör?

Ezen a ponton már tudtam, hogy nemszeretem dolgok következnek, feltettem az egyetlen helyénvaló kérdést:
– Whiskyt hozzak vagy konyakot?

Hallie Nadal: Több titoknyi távolság

A genetikai leírások érdekesek, hitelesek, laikusok számára is érthetőek, a könyv végén található összefoglaló az ír névadásról pedig külön tetszett. Itt kapott helyet egy felsorolás a könyvben előforduló idegen nevekről, illetve azok kiejtéséről. Az első kötet talán valamivel fordulatosabb, de a második kötet is szép számmal tartogat meglepetéseket, és bővelkedik izgalomban. Az írónő stílusa kifinomultabb, humora viszont változatlan. Várom a folytatást!

Jó szívvel ajánlom minden krimi rajongónak, nemtől és korosztálytól függetlenül!

Saláth Barbarát megtaláljátok Facebookon, a könyveket pedig ide kattintva rendelhetitek meg (megsúgom, a Több titoknyi távolságot most meg is nyerhetitek).

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

Programajánló (a részletekért kattintsatok a képre):

konyvbemutatoszfv.jpg

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

2 című bejegyzés “Ezt olvastam – Hallie Nadal: Álnok érdek 1-2.” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük