Útravaló

Tavaly ősszel jelent meg a Holnap Magazin Zsebkönyv-sorozatának tizedik kötete, az Útravaló. Noha már korábban elolvastam, eddig valahogy nem jutottam el az ajánló megírásáig, az évfordulóra való tekintettel azonban idejét láttam pótolni az elmaradásomat. 🙂

Az Útravalóban 61 szerző írásai olvashatók, többek között az enyém is, méghozzá Az el nem csattant csók (ide kattintva elolvashatjátok), amelynek a címe született meg először (mert milyen romantikusan hangzik!), aztán az utolsó mondata, végül megírtam hozzá a sztorit. Ráadásul a cím pont egy másik novella írása közben ugrott be a semmiből, így párhuzamosan dolgoztam a két történeten. Ilyen sem történt még velem! 🙂

Lásd meg bennem a bűnbánót,
és a lassan észre tértet,
hogy a jelen, a múlt és
a jövő közt, ne váljon köddé;
félve, hogy a vallomáson,
te is majd megkésve érted,
amikor már elkárhoztam,
és nem is számítok többé.

(Móritz Mátyás: Napszállta)

Mivel az Útravalóban rövid terjedelmű írások kaptak helyet, nem szabad vele gyorsan haladni, hagyni kell leülepedni az olvasottakat. Noha nem minden mű került közel a szívemhez (főleg a visszaemlékezésekkel gyűlt meg a bajom), a kötetben biztosan mindenki talál magának olyat, ami neki való: könnyed vagy mélabús verset, romantikus, játékos vagy drámai novellát – akadnak benne igazi gyöngyszemek! Ilyenek például Steve Kuklis meghökkentő mini Sci-Fi novellái, amelyeken igazán jót derültem, A. M. Summer Horogra akadva romantikus története vagy Stancsics Erzsébet Búcsú a szerszámoktól című szívszaggató novellája és Szalay Hajnalka Kukorica és kalácsa, aminek a csattanóján hangos nevetésben törtem ki, illetve Baranyi Imre, Csirke Zoltán, Fekete Zoltán és Móritz Mátyás versei – csak hogy néhányat említsek, a teljesség igénye nélkül.

Kattints a galériára a képek megnyitásához!

A könyv egyetlen hibája, hogy a belső margó nagyon szűkre lett szabva, ami megnehezíti az olvasást, illetve én erősebben szűrtem volna a bekerülő műveket.

(…) nem változni nehéz, hanem ugyanolyannak maradni, amikor minden megváltozott körülöttünk.

Stancsics Erzsébet: Búcsú a szerszámoktól

Összességében kellemes, változatos olvasmány mind a benne foglalt írások műfaját, mind hangulatát tekintve. Azoknak ajánlom, akik nyitottak a kortárs írásokra és szívesen olvasnak rövid történeteket, verseket. Az Útravaló erősen korlátozott példányszámban nálam is megvásárolható.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon is.

Kövessetek! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük