Örökkék

Tavaly ősszel írták ki a moly.hu könyves közösségi oldal tagjai számára a Merítés irodalmi pályázatát, amelyre verseket és rövid prózai műveket vártak, a jelentkezési határidő 2022. december 30. éjfél volt. December elején hívták fel a figyelmemet a lehetőségre, nekem javában tartott a vizsgaidőszak. A (virtuális) fiókomban azonban hevert egy novella, amit még azon a nyáron írtam, és szigorú, jó meglátással és javaslatokkal rendelkező bétáim segítségével csiszolgattam: lóallegórián keresztül mutatok be benne egy destruktív kapcsolatból való szabadulást. A pályázat kedvéért kicsit meg kellett húznom.

A januári eredményhirdetésen kiderült, hogy a pályázatra közel 400 mű érkezett, amelyből 82 került beválogatásra a nyomtatott antológiába – többek között a Ha ló nincs, jó a szamár is című rövidprózai alkotásom (a linkre kattintva beleolvashattok). Az Örökkék a Könyvhét első napján jelent meg, és pénteken a dedikálásra tartva szembesültem vele, hogy az első nyomás már el is fogyott belőle!

A könyv a Talentum House kiadó gondozásában jelent meg, Kanyó Ferenc, Koppány Tímea és Nagy Judit Áfonya szerkesztésében. A csoda szép borító és a kifejező illusztrációk Szabó Borka keze munkáját dicsérik – jelent már meg pár novellám nyomtatott formában, de ez a borító a kedvencem! 💙💛

– Igazi kiváltság a természet csodáiban gyönyörködni, nem igaz? Legyen az tenger, sivatag vagy hegyvidék, mindig ugyanezt érzem. Kiváltságos vagyok,hogy itt lehetek. Nem tudhatom, mit hoz a jövő, de az ilyen pillanatokban mindig boldog és hálás vagyok.

(@Guszi/Forray Zsuzsanna elgondolkodtató: A bálna)

A beltartalom is hasonlóan színes: mind versek, mind rövidprózai művek megtalálhatók benne, melyek témája is változatos: a természetről, a barátságról, az elmúlásról, az olvasásról éppúgy születtek írások, mint az örök témát adó szerelemről. Akadnak benne olyan alkotások, amelyeken érezni, hogy tapasztalt író írta, másokon az, hogy szárnybontogató a szerzője; abszurd és realista művek, formabontók és klasszikus szerkezetűek, meghatók, felkavarók és humorral átszőttek. Több is közel került hozzám.

Ahogy elhagyjuk a Föld atmoszféráját, és utazunk pár százezer kilométert a hideg űrön át, már meg is érkezünk történetünk helyszínére, a Hold sötét oldalára, ahol unott főhősünk vastag ecsetjével éppen egy újabb sáv árnyékot ken fel az égitest felszínére.

(@Pr13m/Priem: Történetek a Hold túloldaláról)

Például rögtön az első, @Pr13m/Priem Történetek a Hold túloldaláról, amelynek a címe magáért beszél; @Amethyst/Amethyst Sama Kőszíve, ami rövidsége ellenére egy egész élet keserűségét tárja elénk; @Körömi_Renáta/Körömi Reni hátborzongató Arctalanulja; @anthares/Szabó-Szöllösi Tünde Túl drága című írása, amelynek igazán frappáns a csattanója; @Lyány_3/Szilágyi Enet Nyárlistája, ami az első szerelmet idézi fel; Kristin_M_Furrier/Kristin M. Furrier baljós hangvételű Hagyománya; @Dgi_Rebeka/Dági Rebeka megható, Fogd a kezem című műve; @Guszi/Forray Zsuzsanna elgondolkodtató, A bálna című novellája; @Shocker/Haklik Tamás Kirántotta című minihorrorja; @martonkispal/Kispál Márton sötét Mizofóniája és @Kevereschán_András/Kevereschán András szintén horror Meg nem értett szíve; és @K/Kovács Levente igazán vicces Madarakja. Természetesen a többi sem véletlenül kapott helyet a kötetben.

(Azok számára, akik nem ismerik a moly.hu oldalt, jegyzem meg, hogy a nevek előtt szereplő @ a szerzők Molyon használt felhasználónevét jelölik.)

Jó szívvel ajánlom azoknak, akik szívesen olvasnak kortárs szerzőktől! Az Örökkék korlátozott példányszámban nálam is megvásárolható, igény szerint dedikálva. 😊

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon is.

Kövessetek! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük