Menekülés, New York, szerelem

Czank Nelli – azaz Cornelie C. G. – összes eddig megjelent regénye dedikálva sorakozik a könyvespolcomon. Mind kellemes kikapcsolódást nyújt egy bekuckózós napra, de bizton állíthatom, hogy az Erawan Kiadó gondozásában megjelent Menekülés, New York, szerelem viszi a pálmát mind közül! Az írónő kitüntetett bizalmával, még 2020-ban megkeresett, hogy bétázzam a nyers regényt, én pedig – az írói stílusát és a többi történetét ismerve – szívesen bólintottam rá a felkérésre. (Sőt már a következő kéziratához is volt szerencsém, ami szintén egy lebilincselő történet lesz, de pszt!)

A fizikus és a művészettörténész

Czank Nelli minden könyvében fennkölt célok vezérlik a főbb karaktereket, egy-egy gazdasági-társadalmi-politikai probléma megoldása köré szervezi a bonyodalmat, amivel a szereplők magukra vonják egyes érdekcsoportok haragját – nincs ez másként a Menekülés, New York, szerelem című regényben sem.

Alex Warmeston fizikus egy olyan találmányon dolgozik csapatával, amely egyszerre csökkentené a légszennyezést és küldené padlóra az olajipart, a megoldás küszöbén állnak. A kísérlet utolsó fázisához azonban pénzt kell szerezniük. Alex egy nívós eseményen szeretné megkörnyékezni a kormányzat egyik emberét, aki képes lenne megnyitni számukra a pénzcsapot, a jó benyomást pedig tovább tudná fokozni egy elragadó partnerrel – aminek épp híján van. Ezért egy hosztesz-közvetítő céghez fordul.

Lori Belleaux művészettörténetet tanul, élete nagy álma teljesülne, ha festményével elnyerné a fiatal művészeknek meghirdetett, párizsi ösztöndíjat. Tanulmányai mellett besegít nagybátyja hosztesz-közvetítő vállalkozásába. Így keresztezi egymást Lori és Alex útja, egészen egyedi módon.

A sztoriról

A történet hamar beindul, örvényként szippant be, majd sodor magával. Az események mindössze néhány napot ölelnek fel, de azok igazán izgalmasan és mozgalmasan telnek!

Alex régi iskolatársa bajba sodorja a fizikust és a lányt, akik kénytelenek együtt menekülni New Yorkban az életükre törő rosszfiúk elől. Amikor már nagyon szorul körülöttük a hurok, segítséget kapnak – az írónő korábbi, Teremtő erő című könyvében megismert – John Morton nyomozótól és Philip Boltontól, a dörzsölt ügyvédtől. A sztori nem ül le, amikor az olvasó azt hinné, hogy a hányattatások véget értek, Czank Nelli megint előhúz valamit a kalapból, amivel az események 180 fokos fordulatot vesznek.

– Sokszor kaptál már kosarat? – kérdezte Lori, miközben a férfi kezébe nyomta az egyik kávéspoharat.
– Nem vagyok az a kísérletezgetős típus – ült le az ágyra Alex.
– Mondja ezt egy fizikus, aki az életét a laborjában tölti pont a kísérleteivel.

A szereplőkről

Alex nem éppen olyan, mint amilyen kép él az emberek fejében a fizikusokról: a cingár, szemüveges, az élet dolgaiban elveszett alak helyett egy magabiztos, sportos, jóképű férfit kapunk. Igazi álompasi, de nem idealizált módon; megmaradt esendő, gyarló embernek. Lori bohókás, művészlélek karaktere közel áll hozzám, olykor nekem is éppolyan meggondolatlanul csúsznak ki szavak a számon és kerülök miatta kínos szituációba, akárcsak ő. Szimpatikusak a főszereplők, nem keverednek magukkal ellentmondásba, nem csúsznak át „szuperhősökbe”, pedig sok megpróbáltatást kell legyőzniük! Az elejétől fogva olyan jól működik köztük a kémia, hogy nem az a kérdés, hogy összejönnek-e, hanem az, hogy mikor.

Maxet, Lori techbolond szomszédját különösen csíptem, kellemesen fűszerezte a történetet. Akárcsak John és Philip! Örültem a cameójuknak – és ne ijedjen meg senki, aki nem találkozott a Teremtő erővel, a Menekülés, New York, szerelem teljesen független tőle. A nyomozó megjegyzései viszont kiválthatják az olvasóból „a másik könyvet is meg akarom ismerni” érzést.:) Johnt olyan erős karakternek tartom, aki megérne egy önálló kötetet!

– A technikai részletekhez nem értek, de az élmény, amit adott, a legtöbb volt az összes között. Te már nem voltál ott velünk, de én néztem az emberek arcát, amint a festményedet mustrálták. Láttam a békés örömöt rajtuk. És ha engem kérdezel, a művészetnek az lenne a célja, hogy ezt az érzést közvetítse.

Összegzés

A szemléletes útleírások hitelessé teszik a sztorit, olyan érzetet keltenek, mintha az olvasó a szereplőkkel együtt utazna.

Czank Nelli olyan frappánsan oldja meg azt a szituációt, amikor az egyik szereplő olyan információt ad át egy másiknak, amely az olvasó számára ismert, mint kevés író.

Felbukkan a könyvben Tesla, pontosabban a munkássága, és olyan körítéssel, hogy kedvet is kaptam utánajárni az életrajzának.

A matt borítót nagyon kellemes simogatni (én ilyen kis perverz könyvsimogató vagyok), a fényes részek pedig vonzzák a tekintet, de a Menekülés, New York, szerelem nem csak arra jó, hogy a könyvespolcot ékesítse, annál többre hivatott. Célja, hogy az olvasó figyelmét elterelje a valóságról, és ez maradéktalanul sikerül is neki; valamint elgondolkodtatni azon, hogyan lehetne jobb a világ. Melegen ajánlom azoknak, akik szeretik a romantikus krimiket!

Kövessétek Czank Nelli Facebook-oldalát, a könyvet pedig megrendelhetitek a nagyobb könyváruházakból, például az Erawan webhopjából.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel!

Kövessetek Facebookon, Instagramon, és már TikTokon is megtaláltok! 🙂

@tclangcreative Szeretitek a romantikus krimiket?#könyvajánló a tclang.hu-n!#tclang #könyvmoly #könyv #könyvek #hungarianbooktok ♬ Run – Jasmine Thompson

1 című bejegyzés “Menekülés, New York, szerelem” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük