A kislány, akinek a fáján madarak ülnek

Belláné Tóth Erika felkért, hogy írjak ajánlót A kislány, akinek a fáján madarak ülnek című könyvéről. A történetet a cisztás fibrózisban szenvedő kislányának talált ki eredetileg. Nem szimpla esti mese volt: azt a célt szolgálta, hogy megértesse vele, betegsége (cisztás fibrózis) miatt minden egyes nap inhalálnia kell. A berregő gép, a ködpára meglehetősen ijesztő egy apró gyermek számára. Tapasztalatból tudom. A háromból az egyik gyermekem tartósan beteg, a másik esetében pedig félő volt, hogy az allergiája asztmáig súlyosbodik, mi is jól ismerjük az inhalátort. Épp ezért vállaltam el a felkérést.

Kép forrása: a szerző weboldala

A mesében a kis Léna állapota egyre rosszabbodik, csillapíthatatlanul köhög, nehézséget jelent számára minden lélegzetvétel, a gyógyítók tehetetlenek. A kislány édesanyja álmot lát: egy fát, amelyre a madarak súlya ólomként nehezedik. A fa jelképezi az álomban Léna tüdejét, mely allegória végigvonul a történeten. Az anyuka az álomban – ha a gyógymódot nem is, de – egy kék pillangó segítségével talál egy olyan eljárást, amely sokat javíthat lánykája állapotán. A fókusz mindvégig a nehézségek legyőzésén és a megoldáson van, nem pedig a betegségen.

Paksi Veronika bájos illusztrációi igazodnak a célcsoporthoz, könnyebben megemészthetővé téve az egyébként nagyon is komoly témát. Nem mellesleg a kis olvasópalánta tud a rajzokban gyönyörködni, amíg a szülő felolvassa a mesét.

Klasszikus meseelemek sorakoznak a könyvben (akadályok leküzdése a cél elérése érdekében, a jó elnyeri méltó jutalmát), szimbolikus utalás történik a cisztás fibrózisra (hatvanöt), a nyelvezet egyszerű, könnyen érthető az apróságok számára. Óvodáskorúaknak, kisiskolásoknak segíthet feldolgozni az inhaláció szükségességét, pozitív végkicsengésével pedig erőt és kitartást adhat a kis betegeknek és a szüleiknek.

A kislány, akinek a fáján madarak ülnek megvásárolható Belláné Tóth Erika honlapján keresztül.

Köszönöm a szerzőnek a recenziós példányt!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel!

Kövessetek Facebookon, Instagramon, és már TikTokon is megtaláltok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük