Kapcsolat: Bonyolult

Valahogy úgy alakult, hogy az elmúlt időszakban nyomasztóbbnál nyomasztóbb olvasmányok akadtak a kezembe: mélabús versek, gyermekcsonkítás stb. Gondoltam, szükségem van valami szívderítő történetre, úgyhogy a Kapcsolat: Bonyolult című, cuki köntösbe csomagolt könyvre esett a választásom (amit Czank Nellitől kaptam kölcsön – ezúton is köszönöm szépen), mert ilyen rózsaszínű borító csakis könnyed, szirupos sztorit rejthet, nem? Hát nem! (Tanulság: Olvasd el a fülszöveget, ne hagyatkozz arra, hogy egy-két hónapja már megtetted!)

A borító önmagában jól működik, figyelemfelkeltő, fiatalos, ötletes, ugyanakkor megtévesztő, és szerintem egyáltalán nem illik a beltartalomhoz – már csak azért sem, mert a közösségi média elenyésző szerepet játszik benne. A cím viszont találó, mert a kapcsolatok valóban bonyolultak benne.

Sejtettem, hogy valami nem klappol ebben a házasságban. Úgy éreztem, nyert ügyem van. Ha nincs kötődés, akkor könnyebb lesz megpuhítani. Ráadásul nem én fogok tönkrezúzni egy jól működő házasságot. Elfintorodtam. Egy jól működő házasságot nem lehet tönkretenni.

A regény maga nem érte el az eredeti célját. Annál sokkal többet adott. Megérintette a lelkemet.

Az eseményeket három szereplő nézőpontjából ismerhetjük meg, egyes szám első személyben elbeszélve. A fiatal özvegyasszony Hanna nemrég költözött vissza Franciaországból, barátnője, Judit kávézójában helyezkedett el, noha nem szorulna rá a munkára, ráadásul a fotóstúdióját is igyekszik felfuttatni. Gábor Hanna egykori iskolatársa, egyben szerelme volt; mélyen megsebezte a lányt, amikor összemelegedett Zsófival, Hanna legjobb barátnőjével. Hanna a csalódás elől menekült Franciaországba. Zsófi feleségül ment Gáborhoz, szült neki egy kislányt, azonban mellette is hamar elunta magát. Gábor véletlenül összefut Hannával, majd miután félreérthetetlen helyzetben találja Zsófit egy másik férfival, többször is megkeresi egykori szerelmét.

Próbáltam visszaemlékezni, kerestem a konkrét pillanatot, azt az eseményt, amikor már nem kötődött úgy hozzám, amikor elmúlt a szerelem, amikor a hiány más felé fordult. Aztán ráébredtem, hogy ez nem köthető egyetlen történethez. Hónapok, évek kellettek hozzá.

Már a három szereplő kusza kapcsolata is elég érdekes, de ezt is lehet tovább bonyolítani, nem is akárhogyan. Egyre több titokra derül fény, egyre több seb tépődik fel, a lélek legalsó bugyraiig merülünk. Sok dráma lett belepréselve ebbe az összetett regénybe, mind szerelmi, mind családi, baráti téren. És mégis nagyon életszagú, nem földtől elrugaszkodott. Pont ettől olyan megrázó.

Habár több mint 400 oldal, pár nap alatt elolvastam; az egyszerű fogalmazásmód és a rövid fejezetek is hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsan fogyjanak a lapok. No meg az izgalmas sztori, amit nem lehet csak úgy félretenni, mert berágja magát az olvasó bőre alá, befészkeli magát a gondolatai közé.

A hasamon lüktetni kezdtek a sebek, pedig már régen begyógyultak, nem szabadna éreznem, és mégis összegörnyedtem a fájdalomtól. Milyen hatalma van a test felett a tudatnak. Akkor is képes kínozni, ha egészséges.

Büksi Zsuzsanna ügyesen szövi a szálakat és szépen ábrázolja az érzelmeket, megtölti élettel a karaktereket. Hannát és Gábort is szimpatikusnak találtam, a maguk szépen kidolgozott múltjával és sérüléseikkel, de a legrokonszenvesebb Judit volt, a talpraesett, gyermekét egyedül nevelő barátnő. Noha az antihős egyértelműen Zsófi, az írónő mégis olyan mélységet adott neki, hogy az olvasó képes megérteni a mozgatórugóit, együttérezni vele (már ahol nem kívánja arcon csapni egy péklapáttal), számomra ő volt a legérdekesebb, legsokrétűbb szereplő.

A Kapcsolat: Bonyolult című regényt azoknak ajánlom, akik szeretnek mostoha női sorsokról, fájdalmas szerelmekről, családi drámákról olvasni.

A könyvet megtaláljátok a nagy könyvesboltok polcain, illetve megrendelhetitek akciós áron az Erawan webshopjából.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük