Lúg

2013-ban Bene Krisztián az otthonában megtámadta volt barátnőjét, Renner Erikát, elaltatta, lemeztelenítette, majd lúgot öntött a nemi szervébe. A Mérő Vera által jegyzett Lúg Renner Erika történetét, az általa átélt borzalmakat és megaláztatásokat meséli el. Felkavaró és megrázó olvasmány.

Noha a Lúgot regényként aposztrofálják, én nem nevezném annak. Az eseményeket előbb külső narrátor ismerteti, majd onnantól kezdve, ahol Mérő Vera megismerkedik az áldozattal, az író a saját szemszögéből meséli el. A dátumok és a jegyzőkönyvek részletei dokumentarista jelleget kölcsönöznek a könyvnek, nélkülözve annak szenvtelenségét és az objektivitást, amely nem is várható el sem a téma, sem a szerző és Renner Erika immár baráti kapcsolatának ismeretében. Az elbeszélésbe beékelődnek az érintettek – főleg Renner Erika – gondolatai. Az összhatás pedig garantáltan heves indulatokat vált ki az olvasókból – így belőlem is.

Habár pár nap alatt ledaráltam a könyvet, sokszor meg kellett szakítanom az olvasást, annyi feszültség gyűlt fel bennem. Már maga a bűncselekmény és a végrehajtás módja is borzalmas… Az ember azt hinné, hogy ilyen csak egy messzi földön játszódó krimiben történhet meg, de itt, Magyarországon nem. Erre jön Bene Krisztián, a templomot rendszeresen látogató, házas, öt gyermekkel és befolyásos családtagokkal rendelkező, köztiszteletben álló kórházigazgató, aki 2013-ban egy álmos reggelen egy budapesti társasház kis lakásába betörve lúgot önt a volt barátnője nemi szervébe. Emlékszem, mennyire felkavart az ügy annak idején, annyira döbbenetes, olyan hihetetlen volt… és mégis igaz! Ahogy azt a bíróság is kimondta – de milyen küzdelmek árán!

Ez a kálvária adja a könyv magját, napokra lebontva követhetjük nyomon az orvosi vizsgálatokat és a tárgyalást. Az orvosok, az egyes bírók, ügyvédek, az igazságügyi szakértő, az (első) ügyész bánásmódja, a rendőrök és az évekig húzódó büntetőeljárásban résztvevők sorozatos baklövései, az áldozathibáztatás – mind-mind hihetetlen dühöt generált bennem, az igazságérzetem végig sikított olvasás közben. És azért is szomorú, mert nem egyedi eset, amit az asszonynak a tárgyalóteremben ki kellett állnia: a családon belüli erőszak áldozatai közül sokan megtapasztalják ezt a „segítőkész” hozzáállást…

Habár Renner Erikát csonkították meg, nem ő az egyedüli áldozat: az édesanyja, a volt férje, a párja és annak lánya, a barátai életére éppúgy kihatott Bene tette, mint a gyermekeiére.

A kötetben kevés szó esik Renner Erika gyermekeiről, de a végén megszólalnak, ahogyan a férje is. Elmondják, ki hogyan élte meg az elmúlt közel egy évtizedet, és miként vélekednek Bene 2024-ben történő szabadulásáról.

Helyenként hatásvadásznak találtam a könyvet, például amikor a szerző azt találgatja, hogyan készülhetett az elkövető aznap reggel a támadásra, mi járhatott a fejében. Azt egy ember tudja, és ő nem osztotta meg ezt az információt. Szerkezetileg sem tartom odaillőnek, mivel az elbeszélés többi része Renner Erika perspektívájából közelíti meg a brutális tettet. A drámainak szánt jelen idejű részek belőlem pont fordított érzéseket váltottak ki, és Bene új barátnőjének a (nem meglepő módon) pocskondiázó Facebook-bejegyzéseit sem találom a könyvbe valónak.

A borzalmak ellenére van a könyvben valami felemelő. Nem, nem is a könyvben, a történetben. Egészen pontosan Renner Erikában: az egyenessége és a kitartása.

Rávallhatott volna Benére, mondhatta volna, hogy felismerte, akkor nem lett volna része ennyi megaláztatásban, álmatlan éjszakában, nem tépték volna fel a sebeit újra meg újra a tárgyalásokon. De nem tette.

Feladhatta volna a harcot, amikor megkapta a nyomozást megszüntető határozatot. De nem tette.

Persze a nemi szervén esett roncsolásból fakadó kínokkal ezek nélkül is együtt kellett volna élnie.

Ám ő küzdött, akkor is, ha szembefújt a szél, elment a falig – és a fal omlott össze, nem ő! Dávid legyőzte Góliátot.

Bámulatra méltó, amilyen állhatatosan kereste Renner Erika az igazságot, és hogy ő nem hátrált meg, minden elszenvedett pofon után ment előre – márpedig abból kijutott neki. Úgy gondolom, minden nő, minden áldozat erőt meríthet belőle és az ő történetét elmesélő könyvből, amelynek bár ne kellett volna megszületnie…

Mérő Vera Lúg című könyvét megtaláljátok a nagy online és offline könyvesboltokban.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük