Ezt olvastam – Vivien Moss: A szabad akarat játéka

Olvasmányaim között a thrillerek és az erotikus könyvek éppúgy helyet kapnak, mint a szerelmes regények vagy a fantasyk. Szerintem kifejezetten jót tesz, ha valaki nem csupán egy kategóriából választ olvasnivalót.

Már elfogyasztottam pár erotikus történetet, és kapva kaptam az alkalmon, amikor Vivien Moss írónő megkeresett A szabad akarat játékával (amelyért ezúton is hálámat fejezem ki). Ugyanis ez a swinger titokzatos világába kalauzolja az olvasókat, és ilyen témájú könyvhöz még nem volt szerencsém.

aszabadakaratjateka.jpg

Engem már a dombornyomott borító is lázba hozott; szerintem igazán jól sikerült!

A könyv főszereplője, Cathy egy igazi ragadozó. Rideg, független, intelligens és öntörvényű, a férfiakat könnyen az ujja köré csavarja, azonban csupán játékszerként tekint rájuk. Szereti a szexet. A vad együttléteket. De ő sem swingerként született. Egy rádióriport következtében figyel fel erre az élet- és gondolkodásmódra, majd mélyed el benne.

A témájánál fogva a regény dúskál az izgalmas szexjelenetekben. Nem rejtem véka alá, hogy taszít a trágár szavak használata, ebben a könyvben mégis helyénvalónak éreztem. Mivel Cathyt izgatja a csúnya beszéd, furcsán hangzott volna a szájából, hogy „Gyere, nyuszi, bújjunk össze pirkadatig!” (A fantáziátokra bízom, hogy mi szerepel helyette.) 🙂 Nagyon díjaztam, hogy ezek a légyottok választékosan megfogalmazottak. Emlékszem, amikor A szürke ötven árnyalatát olvastam, és már ki tudja, hányadszor találkoztam a „spirálban tör belőlem elő az orgazmus” kifejezéssel, akkor úgy éreztem, hogy a következő alkalomnál földhöz vágom, megtaposom és felgyújtom a könyvet. A szabad akarat játéka mentes az ilyen ismétlésektől. Sok és változatos együttlétről olvashatunk, mégsem futunk bele ugyanazokba a szófordulatokba.

Cathy nem csupán a csúnya beszédet szereti, hanem a durva aktust is. És itt egy pillanatra meg is állnék. Sokan megvádolják azzal E. L. James trilógiáját, hogy a családon belüli erőszakot népszerűsíti, és ebben a kötetben is előkerül a durvulás és az elfenekelés. Vivien Moss azonban nemcsak burkoltan, hanem direkt módon is felhívja a figyelmet egy lényeges különbségre: hogy az önkéntesek ezt nem kényszerből, hanem a szabad akaratukból, élvezetből vállalják, partnereik pedig óvják őket. Az emberek különböző ételeket fogyasztanak, eltérő stílusú ruhákat viselnek, más könyveket/filmeket szeretnek – miért pont a szexuális ízlésük lenne egyforma? Miért olyan nehéz elhinni, hogy akad, aki élvezi, ha elfenekelik? Félreértés ne essék, a nem és az elég itt is nemet és eleget jelent, a domináns fél pedig ezt maximálisan tiszteletben tartja!

A könyv nem csupán az írónő gazdag szexuális fantáziájának manifesztációja, annál sokkal több. Egy elgondolkodtató társadalomkritika. Viven Moss tükröt tart elénk, és súlyos kérdéseket fogalmaz meg. Miért vetik meg azt a nőt, aki élvezi a szexet? Miért ítélik el a swingerek életmódját, miközben csak legyintenek, ha valaki félrelép? Miért arra néznek sandán, aki partnerének őszintén felfedi igényeit, és nem arra, aki a másikat megalázva, annak háta mögött szeretőhöz jár? Miért ne élhetnék meg a párok együtt a szabad szerelmet, annak birtokló volta nélkül?

Az írónő nem buzdít a swinger életformára, hanem segít elfogadtatni azt. Megmutatja, hogy a swingerek nem az ördög szülöttei. Ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek, mint az átlagember, éppúgy dolgoznak, gyereket nevelnek, szeretnek, szenvednek. Nem szebbek, nem jobbak, csak nyitottabb a szexuális életük. Nem titokban keresnek szexpartnert, hanem egymás tudtával és beleegyezésével, a másik fél tiszteletben tartásával. Igen, a kettő nem zárja ki egymást.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a nők társkeresés során milyen veszélyeknek vannak kitéve. Volt egy jelenet, ami mélyen megérintett: Cathyt majdnem megerőszakolták. Ebben a részben csúcsosodik ki igazán az előre megszabott határokon belül zajló vad szex és a szexuális bántalmazás közötti különbség.

Azt pedig külön a javára kell írni, hogy nem egyszer hangsúlyozza az óvszerhasználat fontosságát.

Biztos vagyok benne, hogy a kötet egy kis csiszolással a nemzetközi piacon is sikeres lenne. Az erotikus könyvek rajongóinak igazi csemege!

Az írónőt megtaláljátok a Facebookon, A szabad akarat játékát pedig megrendelhetitek a honlapján keresztül, illetve a Bookline, a Libri és a Líra oldalairól.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

3 című bejegyzés “Ezt olvastam – Vivien Moss: A szabad akarat játéka” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük