bőréhség

Évek óta követem É. Tóth Judit – költő, blogger-vlogger, tartalomkészítő, kommunikációs tanácsadó – munkásságát, haikuit mindig is nagyon találónak tartottam. Nem vagyok nagy versfogyasztó, megfelelő hangulatra van szükségem a versolvasáshoz, de a haikukra – azok tömör, de csattanós volta miatt – bármikor nyitott vagyok. É. Tóth Judit csokorba foglalta Instagramon található versei egy részét, megtűzdelte addig nem publikáltakkal, és bőréhség néven az olvasók kezébe adta (igen, így, kisbetűvel, nem vétettem helyesírási hibát, alább visszatérek rá). Nem sokat gondolkodtam, hogy megrendeljem-e, úgyhogy tavaly megajándékoztam vele magamat névnapomra. Azóta pedig többször is fellapoztam. És még fogom is.

A bőréhség borítója és a belső illusztrációk Kaprinyák Dóra munkái – remekül passzolnak a tartalomhoz, pont olyanok, mint a versek: ötletesek, kifejezőek, frappánsak.

nyolc napon túl sem
gyógyuló sérülés vagy
emlékeim közt

A könyvben nem csak haikuk kaptak helyet; a versek hat különböző téma köré vannak csoportosítva, úgymint szerelem, emlékek, magány, érintések, az én képei és hétköznapok. Ebből sejthető, hogy az égbe emelő sorok mellett elég sok borús gondolat, fájdalmas érzés ölt testet bennük. A legtöbb költemény középpontjában a kapcsolatok állnak – még azoknak is, amelyek másik egységben szerepelnek, csak éppen más megközelítésben –, de megjelennek a mai fiatalságot foglalkoztató kérdések, és akadnak társadalomkritikát megfogalmazók is. A versek megjelenése formabontó: csupa kisbetűvel (akárcsak a cím), központozás nélkül szerepelnek, ettől a fókusz még inkább a mondanivalóra helyeződik át. A vers, a forma és az illusztráció hármasa olyan erőteljes hatást képes elérni, hogy olykor két költemény között is szünetet kell tartani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

T. C. Lang books & diy (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés

Ha szeretitek a kortárs költészetet, a haikukat és a szabadverseket, akkor ne hagyjátok ki a bőréhséget!

A könyvet megtaláljátok többek között a KönyvMogul és a Líra webshopjában, részletes listát itt találtok..

Kövessétek É. Tóth Juditot a Facebookon és az Instagramon!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük