Eclipse – Kilövés

Kucsora Zsolt Eclipse – Kilövés című könyvével már régóta szemeztem, már csak azért is, mert gyakran megakadt rajta a tekintetem, amikor a könyvespolcomra néztem. Ahogyan az Eclipse-sorozat minden egyes darabja, így a Kilövés is elég feltűnő, élénk színű borítót kapott.

Kucsi („Kurva jó ez a kocsi”), azaz Szerencsés Zoltán felhagyott az autóversenyzéssel, családot alapított Jolie-val, regényt ír az életéről, míg az Eclipse a garázsban pihen – teljesen visszaalakítva, „tuningmentesen”. Kucsi mindennapjai nyugalomban és boldogságban telnek. De valami hiányzik neki. Valami, amit maga elől is titkolni próbál. A benzingőz és az adrenalin. Sokféleképpen, olykor egészen őrült módon próbálja betölteni az űrt – sikertelenül. Végül az érzés erősebb lesz az elhatározásánál, és ismét belefog az Eclipse átalakításába egyik barátja, Kevin segítségével.

Közben furcsa dolgok történnek a világban: országhatárokat zárnak le, repülési tilalom lép életbe, sárga ködről és ismeretlen lebegő tárgyról számol be a média, ráadásul Kucsi maga is tapasztal megmagyarázhatatlan történéseket. Mindenek tetejébe a barátai egymás után szívódnak fel. Egyre inkább úgy tűnik, mintha földönkívüliek állnának a rejtélyek mögött. Ennek köszönhetően olyan érzést kelt, mintha a Halálos iramban és az X-akták elegyítésre kerültek volna Kucsora Zsolt írólaborjában.

A dupla turbós V6 teljesen más hangon zenélt, mint a valamikori Eclipse szívómotorja. Azzal is különleges élmény volt a vezetés, de ez… mintha maga Beethoven ír volna kottát a hengerek muzsikájához.

Kucsi most sem magányosan (és főleg nem önszántából, hanem egy kis rendőri nyomás hatására) ered a különös események nyomába, támogatják barátai, bár az előző részekből megismert Ladi és Thomas ezúttal lényegesen kisebb szerepet kap. Természetesen ebben a kötetben is akad Kucsinak ellenlábasa az autószerelő Gabesz személyében, aki nem csak az ő életét keseríti meg.

Kucsora Zsolttal a 93. Ünnepi Könyvhéten 2022-ben

A főszereplő az akciójelenetek között többször is morfondírozik a családról, a szülői szerepről, az apaságról, kedves epizódok ezek. Jázmin mellékszála, a bántalmazás és az őt ért tragédia viszont úgy érzem, nem simul bele a történetbe, elüt annak többi részétől.

John születése előtt azt hittem, készen állok a gyermeknevelésre. Minden összejött: ház, feleség, karrier, autók. A gyerkőc egyszerű lesz, mint a pofon. Aztán az egyik napról a másikra rá kellett jönnöm, soha nem volt még ilyen nehéz dolgom. Ráadásul John még kétéves sem volt, máris jöttek az ikrek. Erre nem lehet felkészülni, ezt nem lehet megtanulni. Útközben derül ki, képesek vagyunk-e rá, vagy sem.

A könyv nem nélkülözi a humort sem, legnagyobb erőssége viszont kétségtelenül az autók leírása és az átépítésük részletes ismertetése, no meg azok a jelenetek, amelyben vezetnek. Minden soron érződik az író autók iránt érzett tisztelete és rajongása, valamint hogy valóban mély műszaki ismeretekkel rendelkezik.

A cselekmény hazai, jól elképzelhető környezetben játszódik, több helyszínen, köztük sok utazással és száguldással.

Kucsora Zsolt a Kilövéssel az sorozat első kötetének a hangulatát idézi vissza, amelyben a főgonosz útját nem szegélyzik hullák és nélkülözi a naturalista leírásokat, a szereplők azonban visszafogottabban nyilvánulnak meg, kevésbé szókimondóak (ezúttal nem is került rá a 18-as karika a borítóra), és akcióban sincs hiány. A Kilövést elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik az eseménydús, autós történeteket.

Köszönöm az írónak a recenziós példányt!

Kucsora Zsoltot megtaláljátok a Facebookon, az Eclipse – Kilövés című könyvet pedig (a sorozat többi darabjával együtt) beszerezhetitek a Láma Írókub webshopjában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük