Ezt olvastam – Margit Sandemo: Jéghegyek népe – Örvényben

Juhé, itt a hétvége! Nem tudjátok, mit olvassatok? Ahogyan minden pénteken, ezúttal is segítek! 🙂

ISBN: 963-8374-02-4
ISSN 1217-0666

3_orvenyben.jpg

Silje és Tengel mindennapjai békében és nyugalomban telnek a Hársfaligetben. Are a gazdaságban segít, Liv férjhez megy, Dag Koppenhágában tanul, csupán Sol ad okot aggodalomra. Ebben a kötetben az ő sorsának alakulása kerül előtérbe.

Habár Sol le sem tagadhatná, hogy az átokkal sújtott családtagok közé tartozik, az elmúlt öt évben példásan viselkedett, és gyönyörű fiatal nővé érett. Nyughatatlan szíve repes az örömtől, amikor lehetősége nyílik, hogy egy nemesasszony kísérőjeként Dániába utazzon. Rögtön belopja magát Dag szállásadóinak, Strahlenhelm grófnak és családjának a szívébe. Ám hiába nyerte el a befolyásos bíró jóindulatát: amikor boszorkánysággal vádolják, menekülnie kell. Feltett szándéka, hogy mielőtt hazamegy Norvégiába, eljut Brösarp Lankáira, ami vélhetően a boszorkányok és varázslók találkozóhelye. Lelke mélyén végtelenül magányos; minden vágya, hogy hasonló gondolkodású és képességű emberekkel találkozhasson.

Az út alatt románcba keveredik az őt kísérő katonával, és magához veszi Metát, a szerencsétlenül járt, elárvult kislányt – közben folyamatosan bővül azoknak a köre, akik őáltala távoznak az élők sorából. Végül Ansgar Szakadékában sikerül három segítőkész, szintén varázserővel rendelkező emberre lelnie.

Livnél tett váratlan látogatása alkalmával derül ki, hogy húga házassága valójában mennyire boldogtalan – anyósa rémuralom alatt tartja, zsarnok férje pedig gyakran megfenyíti. Mivel Sol a családjáért bármit megtenne, a kezébe veszi testvére sorsát. De vajon boldog lehet-e még valaha lelkileg megnyomorodott húga?

Hiába jelenik meg a dán katona leánykérés céljából a Hársfaligetben, Sol magányos utazásai a Bloksbergre és az ott töltött, a Gonosszal folytatott szenvedélyes pásztorórák örvényként szippantják magukba, és egyre nagyobb szakadékot ásnak a lány és a húsvér férfiak közé – vágyait halandó már nem, csak az Ördög elégítheti ki. Egy napon megpillantja a látomásaiból ismert Gonoszt egy fogadóban…

Ez a rész az európai inkvizíció leginkább tomboló időszaka alatt játszódik, aminek a láza Norvégiát és Dániát sem kerülte el. Az írónő megkíméli az olvasókat a részletektől, inkább a különc, de szerethető boszorkány érzelmeinek és tetteinek kettősségére helyezi a hangsúlyt.

Nekem ez a kötet az egyik kedvenc darabom a sorozatból. Kedveltem Sol figuráját, aki, úgy fest, elkerülhetetlenül sodródik a pusztulás felé. Az olvasó végig reménykedik, hogy végül megleli boldogságát, mert minden bűne kíváncsiságából és családja iránti szeretetéből fakad, és egy igazán szeretni való boszorka. Hogy hogyan alakul Sol sorsa, azt nem árulom el, legyen meglepetés azoknak, akik kedvet kaptak kezükbe venni ezt a könyvet! 🙂

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük