Ezt olvastam – Margit Sandemo: Jéghegyek népe – Átkos örökség

ISBN: 963-8374-01-4
ISSN 1217-0666

Ebben a kötetben a Jéghegyek népe-sorozat első részéből megismert Silje és kis családja sorsát követhetjük nyomon.

2_atkos_orokseg.jpg

Négy év telt el azóta, hogy Silje és Tengel a gyerekekkel megérkeztek a Jéghegyek népének völgyébe. Sol már hét éves, titokban Hannától, a vén boszorkánytól tanulja a varázslás fortélyait. Dag lassan betölti az ötöt, eszes fiúcskává vált, Liv, hároméves édes lányuk pedig mind közül a legélénkebb képzelőerővel rendelkezik.

Hihetetlen szegénységben, de annál nagyobb szeretetben élnek. A völgyön kívüli lét még mindig veszélyes lehet a számukra, ezért – habár elvágyódnak – maradnak. Ám egy napon menekülésre kényszerülnek: Heming elvezeti a törvény embereit a faluba, akik mindent és mindenkit elpusztítanak, csak ők öten élik túl a vérengzést. Mivel mindenüket hátra kell hagyniuk, földönfutókká válnak. Silje kétségbeesésében felkeresi Dag édesanyját, aki rögtön a segítségükre siet. Viszontagságokkal teli úton jutnak el a távoli Grastensholmba, ahol új otthonra lelnek. Közben nyilvánvalóvá válik, hogy Sol is az átokkal sújtottak közé tartozik, majd megszületik Are, Silje és Tengel fia, ami kis híján az asszony életébe kerül.

Eltelik hét év. A család igyekszik beilleszkedni a közösségbe, de nem mindenki nézi jó szemmel Tengel gyógyító erejét és Sol vadócságát, ami számos megpróbáltatás elé állítja őket…

A második kötet által képet kapunk a tizenhatodik századi skandináv nők társadalmi helyzetéről, bepillantást nyerünk a kor embereinek gondolkodásmódjába, valamint abba, hogy a boszorkányüldözés mennyire megnehezítette az emberek mindennapjait.

A szemünk könnyedén átsiklik néhány kisebb elírás felett, azonban akad olyan súlyos hiba, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül! Nyolc oldalt duplán illesztettek bele (156-163), illetve a 189-195. oldalig tartó részt egyszerűen rossz helyre szúrták be! Így a 187. oldal után a 196-ikra kell lapoznunk, és egészen a 202-ik oldal aljáig olvashatunk zavartalanul (de az utolsó sor már nem ide tartozik!), majd vissza kell forgatnunk a lapokat a 188-ikra. A 195-ik oldalhoz érve azonban újra lapoznunk kell, méghozzá a 202-ik utolsó soráig. Jobb sorsot érdemelt volna ez az izgalmas könyv!

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük