Karácsonyi dekoráció vagy egyedi DIY ajándék

Vészesen közeledik karácsony, és ha semmi ötleted nincs, hogy mit ajándékozzál, de mindenképpen valami személyessel szeretnéd meglepni szeretteidet (én imádom a DIY ajándékokat), akkor még van időd készíteni saját kezűleg mécsestartókat vagy vázákat. Nincs szükséged hozzájuk másra, mindössze üres szószos-/befőttes-/borosüvegre, gyufára vagy hurkapálcára, üvegfestékre – esetleg üvegkavicsra és ragasztóra – és a fantáziádra.

Mindenekelőtt zsírtalanítani kell a festendő felületet, elmosogatjuk az üvegeket.

A következő művelet a kontúrozás. Én porcelánhoz való kontúrfestéket használtam, mely egy óra száradás után színezhető. Csak a fantáziánk szab határt a díszítésnek!

konturozas.jpg

Amikor a kontúrvonalak már nem maszatolódnak el, megtölthetjük színekkel a mintáinkat. Az üvegfesték használata kapcsán felhívnám a figyelmet arra, hogy vegyszeres, ezért nem jó a hagyományos póniszőr ecset hozzá, mert beleszárad a szálak közé, és potyog belőle a maradék. Alkalmazásukkor célszerű minőségi ecsetet használni, pl. mókusszőrt, azonban ilyen kis felületek kitöltésére tökéletesen megfelel a hurkapálca/gyufa is. 🙂 Kimosni acetonnal lehet. Az intenzív, kellemetlen illata miatt célszerű jól szellőző helyiségben festeni.

szinezes.jpg

Majd következik a legidőigényesebb lépés: az üvegfesték száradása, mely 72 órát ölel fel. Ezen idő alatt a porosodás elkerülése érdekében ajánlatos búra alatt tartani a kis műalkotásokat. Én szimplán a szekrény tetején, fedetlenül szárítottam őket.

Végül ki lehet őket sütni, mely által tartósabbak, moshatóak lesznek, azonban mosogatógépbe így sem szabad helyezni őket. A kontúrokat kell a legjobban óvni, mert az a legsérülékenyebb részük. Fontos hideg sütőbe rakni őket, hogy elkerüljük az üvegek meghasadását, elpattanását. 160-170 fokon negyed óráig kell sütni, majd hagyni a sütőben kihűlni. És már készen is vannak a DIY ajándékok, karácsonyi díszek – ki mire szeretné őket használni!

Kattintsatok a nagyobb képekért!

Amíg száradnak, addig süthettek mézeskalácsot! 🙂

angrybirds1.jpg

Az Angry Birds mézeskalácsokat itt megtaláljátok a korábbi bejegyzéseim között, itt pedig megtekinthetitek őket színezés előtti állapotban.

Ti milyen DIY ajándékot készítettetek már?

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Mentés

1 című bejegyzés “Karácsonyi dekoráció vagy egyedi DIY ajándék” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük