A PDF könyves Facebook-csoportok bezárásának margójára

Számos PDF könyves csoport létezik Facebookon. Nyílt titok, hogy a tagok ezekben fizetős tartalmakat osztanak meg egymással ingyen.

Múlt héten kedden bombaként robbant a hír, hogy egymás után zárnak be ezek a csoportok – és ezt nekem tulajdonítják. Ezért tagjaiknak egy része lejárató kampányt indított ellenem és más magyar szerzők ellen.

pdf.png

Több hazai íróhoz hasonlóan, nevemet és arcomat vállalva csatlakoztam Facebookon különböző könyves csoportokhoz, hogy népszerűsítsem a regényemet és figyeljem annak útját. Ezek között akadtak olyanok is, amelyekben könyveket töltöttek fel. Habár nem értek egyet az illegális könyvmegosztással, az előbb felsoroltak miatt nem állt érdekemben felszámolni ezeket a közösségeket.

Nemrég létrejött egy plagizáló felületeket gyűjtő Facebook-csoport, amelybe meghívást kaptam. Ebből a zárt csoportból került ki egy félreérthető posztom. A PDF könyves csoportok tagjai tévesen úgy értelmezték a soraimat, hogy én jelentem a csoportjaikat, majd elárasztották a Facebook-oldalamat, és az enyémmel együtt tizenöt könyvet támadtak meg Molyon – mind a plagizáló oldalakat gyűjtő csoport tagjaié. Sajnálom, hogy a szavaim sértőnek hatottak és ekkora indulatokat szültek, nem állt szándékomban senkit megbántani, kinevetni.

Egy szerdán közzétett cikkből kiderült, hogy egyes könyvek szerzői jogtulajdonosai és kiadók állnak az események hátterében, ők jelentettek néhány csoportot – a többi pedig ezért fogott archiválásba, újraszerveződésbe.

Pártolom az olvasást a tévézéssel szemben. Tisztában vagyok vele, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy új könyveket vegyen, és magam sem értek egyet azzal, ha egy e-könyv ára annyiba kerül, mint egy nyomtatotté. Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy azok PDF-es megosztása a járható út.

Az olvasók javasolták megoldásként az árrések csökkentését, az e-könyvek árának mérséklését, illetve azok kölcsönzési lehetőségét, és azt is, hogy aki megveszi az e-könyvet, az kedvezményben részesülhetne a kötet nyomtatott változatának árából.

Az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy a jelenlegi rendszer nem tökéletes, de azt is, hogy a magyarok igenis, szeretnek olvasni. Konszenzusra jutni a könyvletöltések elfogadható módját és kereteit illetően minden könyvpiaci szereplőnek érdeke, az írótól kezdve a kiadón át az olvasóig.