Ezt olvastam – Körmendi Zoltán: Isteni program

A könyv szerzője, Körmendi Zoltán megkeresett tavaly, hogy előolvasnám-e az Isteni program folytatásának, avagy testvérkötetének elkészült részeit, viszonzásképpen megajándékozott a regény elektronikus változatával, amelyet ezúton is köszönök neki. Bokros teendőim mellett csak nemrég sikerült beiktatnom a könyvet az olvasásaim közé. Elöljáróban annyit árulok el róla, hogy igazán eredeti.

Fülszöveg:

2007. április 16.

Az egész világot futótűzként járta be a hír:

„Összesen 33 ember halt meg, 15 pedig megsebesült az amerikai Virginia állam műszaki egyetemének kollégiumában és egyik osztálytermében történt lövöldözésben.

Az Egyesült Államokban korábban is voltak hasonló tragikus lövöldözések – sokszor iskolákban –, de eddig ez a legsúlyosabb.”

Mi állhat a történtek hátterében?

Egy fiatal magyar lány a gimnáziumában bemutatja a Karma nevű számítógépes programot, amit az amerikai kormány Információs Tudatosság Hivatala (IAO) észlel és veszélyesnek ítél a közösségi oldalakkal való kapcsolata miatt. Kiderül, hogy a veszélyt inkább az jelenti, hogy egy amerikai számítógéphez is automatikusan kapcsolódik.

Krisztinát és barátját egy ösztöndíj ürügyén Amerikába hívják, hogy a lány különleges képességeivel egy régebb óta tartó kutatásban vegyen részt, azonban úgy tűnik, az irányítás kicsúszik a hivatal kezéből.

Ez alatt egy dél-koreai diák egyre furcsább és szélsőségesebb viselkedése több tanárt és professzort aggaszt, mégsem állítják le a fiút. A két dolog szoros kapcsolata azonban csak túl későn válik egyértelművé, ezért nem sikerül megakadályozni a hírekből is ismert tragédiát.

A könyv mondanivalója jóval túlmutat egy kalandregényen. A trilógia első kötete új dimenziókba kalauzol.

„Izgalmas, elgondolkodtató és lendületes. Ezzel a három szóval tudnám jellemezni. …

Az író nagyon jól adagolja az információkat, egyszerre nem tudunk meg sokat Krisztina küldetéséről vagy az amerikai kormány céljairól, éppen ezért hajtott a vágy, hogy minél többet megtudjak, és hamar azon kaptam magam, hogy egyetlen este alatt elolvastam az első száz oldalt…”

A megmagyarázhatatlan dolgok mindig is vonzottak, tinikorom meghatározó sorozata az X-akták, amely miatt gyakran előfordult, hogy későn bújtam be az ágyba, a fülszöveg alapján úgy véltem, hogy a történet témája nem áll távol tőlem.

isteni_program.jpgA könyvben a különleges képességekkel bíró Krisztina és barátja, Roland kalandjait követhetjük nyomon: a lány ír egy programot, amely emberek ezreinek életét változtatja meg. Ez felkelti az IAO vezetőinek a figyelmét, és – hátsó szándéktól vezérelve – ösztöndíjat ajánlanak neki az Egyesült Államokban. Barátja követi Krisztinát a nagy kék vízen túlra, ahol hamarosan kiderül meghívásuk valódi oka.

A történet előrehaladtával egy hihetetlenül összetett teremtéselmélet tárul elénk, miközben számos utalás történik a Bibliára: nem véletlen a névválasztás (Krisztina – Krisztus), a szülők neve, a barátok mint tanítványok, az utolsó vacsora, a víz borrá változtatása, Júdás csókja stb.

Minden soron érezni, hogy a szerző széleskörű ismeretekkel rendelkezik, és nagyon alapos kutatómunkát végzett; sok törvénnyel ismerteti meg az olvasókat, és számtalan elméletet kapcsol össze ijesztően hihető módon, a helyszínleírások is érzékletesek. Eljátszik a gondolattal, hogy mekkora veszélyt jelentene, ha az ismeretlen dimenziók feltárásából származó ismeretek egy állam kezében központosulnának.

A mellékszereplőkön keresztül betekintést nyerünk a program működésébe, nekem ezek a jelenetek voltak a kedvenceim.

– Hát nem érted? Lesznek, akik elhiszik, amit mondok, lesznek, akik nem, és csalónak fognak tartani. A média, pedig sohasem az igazságot, hanem a szenzációt fújja fel.

Szívesen olvastam volna többet a szereplők gondolatairól, érzéseiről, egyes eseményekről történés közben (elmesélés helyett), bővebben a tetőpontról (a fülszövegben említett virginiai lövöldözésről), illetve a helyesíráson még lehetett volna csiszolni.

Az extrákat viszont mindenképpen pozitívumként említeném: az egyes elméletek/törvények mellett lévő ikonra kattintva elolvashatjuk őket, illetve a szereplőkről is találunk egy részletes leírást a könyv végén, profi munka.

A könyvet elsősorban a tudományos-fantasztikus könyvek és az összeesküvés-elméletek rajongóinak figyelmébe ajánlom.

A szerző jóvoltából akár ingyen is hozzájuthattok korlátozott ideig, a részleteket itt találjátok.

Köszönöm a szerzőnek az e-könyvet!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük