Ezt olvastam – R. Kelényi Angelika: Váláshelyzet

Nem a Váláshelyzet az első könyv, amit R. Kelényi Angelikától olvastam, és minden bizonnyal nem is az utolsó. Könnyed stílusa magával ragad, története szórakoztat és elgondolkodtat.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

T. C. Lang books&diy (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

A hollywoodi színésznők a saját bőrükön tapasztalják azt a szomorú jelenséget, hogy amint betöltik a harmincat, a számukra felkínált szerepek mennyisége drasztikusan lecsökken, kis idő elteltével pedig a nullához kovergál. A nevük szép lassan kikopik a köztudatból, eltűnnek a süllyesztőben. No nem mind, de a sokan. Nagyon sokan. Egyszerűen nem írnak szerepet harminc-negyven feletti nőknek. Mintha harminc gyertya elfújásával az ő életük is kialudna. Pedig mi, harminc felettiek tudjuk, hogy ez nem így van. De nem ám! Ugyanez a trend megfigyelhető a kortárs könyvek esetében is: mintha csak tizen- és huszonévesekkel történhetnének izgalmas dolgok.

Nekem azonban pontosan azért esett a választásom a Váláshelyzetre, mert negyvenes-ötvenes éveiket taposó asszonyok a főszereplői. A tetszetős borítóval találkoztam először, amely alapján először más korosztályról szóló történetre asszociáltam, de a fülszöveg tisztázta, hogy nem főiskolások románcára kell számítani.

Gyakran gondolt arra, mi lenne, ha az emberek nem használnának tükröket. Egyáltalán sehol sem látnák a saját arcképüket, és nem szembesülnének nap mint nap a test öregedésével, az újabb és újabb ráncok megjelenésével, a bőr fonnyadásával. Hanem épp olyan fiatalnak hinnék magukat, amennyire a szívükben fiatalok, és nem annyira öregnek, amennyire a tükör mutatja őket. Mi lenne, ha az ember, aki valamilyen örömteli esemény folytán hatvanévesen hirtelen húszévesnek érzi magát, venné a bátorságot, és úgy is viselkedne, mint egy húszéves? Vajon hányan gondolnák magukat évekkel fiatalabbnak, ha eltűnnének a rohadt tükrök? Az is felmerült benne, mi lenne, ha olyan tükröket fejlesztenének a tudósok, melyek a valós életkort mutatják: azaz összevetve a mentális és a fizikai egészséget, olyan képet, mely pontosan modellezi a tükörbe néző aktuális állapotát. Vajon hány harmincéves nézne ki ötvennek és hány ötvenes huszonötnek?

Balajtiné Kemény Karolina csinos, de felszínes, konzervatív nő, sokat ad a látszatra. Férjével – aki gyanúja szerint szomszédasszonyukat, az elvált, dögös Gabit fűzi – rég eltávolodtak egymástól. Mindent megtesz, hogy ez senkinek ne tűnjön fel. És hogy kiiktassa Gabit.

Kurucz Gabriella egyedül neveli két kamaszfiát, mióta férje elhagyta egy hamvas leányzóért. Gesztenyéskert nőpopulációja irigyli előnyös esztétikai adottságai (khm, brutális mellmérete) és szexi öltözködése miatt. Ugyanezen okok miatt könnyűvérűnek kiáltják ki. Pedig még mindig a volt férje miatt sírja tele a párnáját.

Nagyon tetszett, hogy Balajtiné szemszögéből ismerjük meg a szomszédasszonyt, így az olvasó is kissé előítélettel viseltet iránta, legalábbis kezdetben. Valódi személyisége úgy mutatkozik meg, mint ahogyan a rózsa szirmot bont: először csak a külső leveleket látjuk, majd egyre több szirma bújik elő, míg teljesen fel nem tárja magát előttünk – épp ilyen fokozatosan változik meg róla a véleményünk is.

A két főszereplő karaktere szépen kidolgozott, a többi sarkított, de jól kitalált, megfelelően asszisztálnak a történethez, a mentalitásuk pedig „tipikus magyar”. És a nevük igazán passzol a személyiségükhöz.

R. Kelényi Angelika sok humorral mutat be egyébként cseppet sem vicces helyzeteket: egy válás szélére sodródott házasságot és egy megsebzett, egyedülálló anya megpróbáltatásait.

A polgármester rehabilitációs programját a valóságtól elrugaszkodottnak, de ötletesnek találom, sok kalamajkát okoz, ahogyan egy csésze illatos tea és Balajtiné lányának párja is.

Tudta, hogy semmi értelme a vonzalmának, de lehet egy vonzalomnak értelme egyáltalán? A vonzalom vagy van, vagy nincs. Teljes mértékben szabályozhatatlan, hogy ki iránt érezzük. Nem lehet erőltetni és elnyomni sem – a kémia dolgozik, a józan ész pedig megáll.

Egyes szereplők között annyira szikrázik a levegő, hogy már-már attól tartottam, lángra gyúl a könyv a kezemben. A regényben egyébként nagyon nagy hangsúlyt kap a szexualitás, néha már-már túlzottan nagyot.

De a könnyed felszín alá merülve a lélek sötét bugyraiba jutunk. Szembesülünk azzal, mennyire kiüresedhet egy hosszú kapcsolat, hogyan kifordulhat magából egy asszony, aki veszélyben érzi a házasságát, milyen fortélyokat képes bevetni, hogy megmentse azt, milyen önző okok vezérelhetnek valakit, hogy megtartsa házastársát, hogyan lehet fenntartani a tüzet és milyen dilemmával jár egy késői terhesség.

Akaratlanul is párhuzamot vontam a Született feleségek és a Váláshelyzet között: Gesztenyéskert idilli környezete a Lila akác közt idézte, sok közös vonást fedeztem fel Karol és Bree, illetve Gabi és Susan karaktere között, a vonzó rosszfiú, Attila pedig épp úgy tartotta rendben a ház körül a dolgokat, mint az ezermester Mike. Aki szerette a sorozatot, annak tetszeni fog ez a regény is.

Gondoltál már arra, hogy ha továbbra is úgy élsz, ahogy mások szerint helyes, akkor mindent kihagysz az életedből, amit szíved szerint kipróbálnál? A sok rossz beidegződés, a megfelelni vágyás kiveszi az emberből az életkedvet.

A Váláshelyzetben van minden, ami egy igazi női könyvbe kell: szerelem, ármánykodás, félreértés, féltékenység, dráma és szenvedély. Számtalanszor megmosolyogtat, ugyanakkor a mély gondolatokat sem nélkülözi. Ajánlom minden nőnek, főleg a harminc felettieknek!

A Váláshelyzetet megvásárolhatjátok elektronikus formátumban az Álomgyár könyvesboltok webshopjában.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük