Seneca értekezései

2023 utolsó negyedévében az élet szinte minden területén kaptam egy pofont. Tartós, mély hullámvögybe kerültem lelkileg, ami a túlhajszoltsággal együtt az egészségi állapotomra is kihatott, ágynak estem. Ekkor ajánlotta figyelmembe egy kedves ismerősöm Seneca A lelki nyugalomról című értekezését. A filozófia mindig távol állt tőlem, de úgy gondoltam, nem veszíthetek semmit, ha elolvasom. A léleknemesítő olvasmányok mindig időszerűek – ünnepek és lelki válság idején különösen –, így Senecával töltöttem 2023 karácsonyát.

A könyvtári kötetbe Az élet rövidségéről szóló értekezés is bele volt fűzve. Szkeptikusan, előítéletekkel csaptam fel a könyvet, fennkölt, elvont okoskodásra számítottam, ehelyett olvasmányos stílusban tálalt, anekdotákkal megtűzdelt, praktikus életbölcsességeket kaptam. Némely megállapítás, tanács megmosolyogtató majd’ ezer év távlatából, ám többségük időtlen és hasznos. Közel 20 idézetet írtam ki a vékonyka könyv molyos adatlapjára, de ennél is több gondolat érintett meg és hatott rám, igaz, nem mindennel értettem egyet maradéktalanul.

Mindkettő ellensége a lélek nyugalmának: az is, ha képtelenek vagyunk váltani, és az is, ha képtelenek vagyunk tűrni.

Az élet rövidségéről-ben Seneca az idő eltékozlásának módjait ecseteli, figyelmezteti az embereket, hogy fontolják meg, mire és kire áldoznak belőle, óv a halogatástól, illetve tartalmas élet élésére ösztönöz. A magas életkor nem jelenti, hogy tartalmasan is teltek az évek. Seneca szerint nem szabad az élethez ragaszkodni, kölcsönként kell tekinteni rá, amelyet az ember a halállal visszaszolgáltat csupán.

(…) az oroszlánok és a vadállatok szenvedélyét kordában tartja bezártságuk, de az emberekét nem, mert ők magányukban viszik véghez a legnagyobb tetteket.

A lelki nyugalomról – meglepő módon – a nyugodt élethez ad receptet, melynek összetevői dióhéjban, a teljesség igénye nélkül: mértékletesség, alázat, társadalmi hasznosság, tanulás, példamutatás, önismeret, önbecsülés, önbizalom, a közösségi élet és magány egyensúlya, feltöltődés, szabadban való testmozgás, mindenben a pozitívum keresése.

A lelki nyugalomról valamikor Kr. u. 54 és 58 között íródott – a mai modern tudomány ugyanezeket az elveket hirdeti; Az élet rövidségéről pedig az időmenedzsment alapja is lehetne.

Kevesebb erőfeszítésre van szükségük azoknak, akik csak egy napra szólót alkotnak.

Ez a két értekezés a dolgaim átértékelésére késztetett, és tudatosan választottam 2024. első könyvajánlójának. Akik elgondolkodtató, inspiráló lelki táplálékra vágynak, lapozzanak bele bátran!

Olvastatok Senecától?

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon is.

Kövessetek! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük