Ezt olvastam – Tölgyesi Lívia: Bükki bűbájosok

A szeptemberi író-blogger-olvasó találkozón (amikor is a boszorkányos történetek kapták a főszerepet) ismertem meg Tölgyesi Líviát, aki egy bűbájos, életvidám nő. Annie – az Imádom a könyveket csapatának alapító tagja, az ÍBO egyik szervezője – kért fel hogy bloggerként olvassam el a Bükki bűbájosokat, én pedig kapva kaptam az alkalmon, kíváncsi voltam rá. Nagy elánnal vetettem bele magamat az olvasásba.

bukkibubajosok.jpg

A történet alapötlete (a bükki boszorkányokkal) egyedi, plusz pontot érdemel a helyszínválasztás, a szereplők hitelesek, a kamasz szerelmi szál aranyos, a varázsvilág érdekes, annak szabályai, határvonalai azonban néhol bizonytalanok, illetve akadnak a könyvben kisebb hibák, a végén pedig elvarratlan szálak, amelyek alakulásáról szívesen olvasnék egy következő kötetben.

A történet Szilvásváradon, azon belül is Fekete-sáron játszódik napjainkban. Borsika, a tizenhárom éves kamaszlány és öccse, a hétéves Bendi nagymamájukhoz utaznak a nyári szünetben. Csakhogy a nagymamájuk, Lukrécia nem egy hétköznapi asszony, hanem egy boszorkány. Ráadásul a különleges képességek kiütközhetnek a család nőtagjain. Borsika pedig olyan dolgokat kezd látni, amit más nem. Kalandok sora veszi kezdetét, miközben mesékből ismert lények elevenednek meg a regény lapjain: jó és gonosz boszorkányok, sárkányok, táltosok, kéregmanók, vizenyős manók, levéltündérek, fátyolkák, griffek, ördögök, valamint beszélő állatok és növények.

Borsika ösztönösen használja erejét, habár nehezen fogadja el, hogy ő is boszorkány. Varázsereje megismerése közben a szerelem is megérinti: gondolatai gyakran tévednek a rejtélyes Szaniszló felé, akit egy kalamajka után ismer meg.
Bendit csak a foci érdekli, na meg hogy édesapjának tett ígéretét betartva, megóvja nővérét a bajtól. Próbál férfiként helytállni, ha viszont túl nyugodtan telne a napjuk, felbosszantja Borsikát.
Lukrécia egy szeretnivaló, kissé habókos nagymama. Az események előrehaladtával bepillanthatunk a múltjába, ugyanakkor lényeges régi történésekről nem lebben fel a fátyol.
Lukrécia antagonistája Gomoly, aki hol el akarja pusztítani Borsikát, hol pedig a gonoszak oldalára állítani.
Vajákos Fülöp (az ízes beszédével) és a boszorkányok segítői üde színfoltjai a történetnek, illetve a kedvenc szereplőmmé avanzsálódott Szaniszló is.
Habár a jellemekben nagy változás nem figyelhető meg, a karakterek erősek, beszédstílusuk alapján is könnyen elkülöníthetőek, noha az affektálás helyenként zavaró.

     – Mámi, te miért vesződsz ezeknek a növényeknek a gyűjtésével, szárításával, és a kenőcskészítéssel? Nem lenne jobb, ha a sok fáradságtól megkímélnéd magad, és lemennél a gyógyszertárba, ahol megvehetnéd a gyógyszert? – tette fel a kérdést, a városi gyerek logikáját követve, Bendi.
Lukrécia annyira megdöbbent ezen a kérdésen, hogy még a haja is égnek állt hirtelen, és rézkígyó-tincse is felágaskodott. Még hogy ő gyógyszertárba?!?”

Az írónő nem titkolt célja a könyvvel, hogy megismertesse a gyerekekkel a növényeket, közelebb vigye őket a természethez, ezt szolgálja a nagymama és lányunokája gyógynövénygyűjtése, a különböző bajok, sérülések gyógynövényekkel történő kezelése. Ezek a leírások megtörik a cselekmény lendületét, ugyanakkor az olvasók hasznos információkhoz jutnak belőlük. Néha olyan érzésem volt, mint ha két könyvet olvasnék: egy növénytanról szólót és egy fantasyt. A kalandok változatosak; akad köztük kevésbé izgalmas, de olyan is, ami sodró lendületű, és horror elemeket tartalmaz.

A könyv borítója megkapó, igazán passzol a meseregényhez, sokat elárul róla. A keménytáblás borító belső oldalait egy, a Bükk-fennsíkot ábrázoló térkép díszíti, ami segít a helyszínek beazonosításában. A belív betűi zöld színűek és enyhén cirádásak, a fejezetek címe mellett pedig a hozzá tartozó egység tartalmához illő grafika kapott helyet. Manapság ritkán található lábjegyzet a lapok alján, ezért kifejezetten örültem neki, ennek köszönhetően az olvasók megismerhetik a nevek és a ritkán használt szavak jelentését.

Tölgyesi Lívia szókincse gazdag, fogalmazásmódja választékos, a meseregény nyelvezete a régi népmeséket idézi, ezért inkább a kamaszok vagy a boszorkányos történetekre szomjazó felnőttek találhatják meg benne számításaikat.

A Bükki bűbájosokat megrendelhetitek a Lírától.

Programajánló (a részletekért kattintsatok a képre):

nr10ibo.jpg

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!