Hasznosíts újra: így születik mécses konzervdobozból

Mindenki máshogyan próbálja feldolgozni az őt ért veszteséget – én az olvasásba és kreatív projektek megvalósításába temetkezem. Utóbbi során hulladék anyagokba igyekszem új életet lehelni, újrahasznosítással (is) igyekszem óvni a környezetet. Elég termékeny időszak áll mögöttem, és úgy döntöttem, hogy nem is egy blogbejegyzésben adok nektek tippeket, hanem kettébontom. Most a mécseskészítés fortélyain vezetlek végig benneteket, sok-sok fotóval illusztrálva, amiért hálás köszönet fotósomnak, az én türelmes elsőszülöttömnek.

Első lépésként ne dobjátok a szemetesbe a konzervdobozt, hanem mossátok el.

mecsesek1.jpg

Szükségetek lesz viaszra és kanócra. Én az adventi koszorúkról megmaradt gyertyacsonkokat aprítottam fel (régebben reszeltem, de ugyanolyan hatékony, ha kisebb darabokra szeljük), miután kihúztam belőlük a kanócot.

mecsesek2.jpg

A viasz megolvasztását végezhetitek forró vízbe állított bögrében (amiből majd kiadagoljátok az olvadt viaszt), de magában a konzervdobozban is kivitelezhető a művelet. Arra figyeljetek, hogy pótolni kell az olvadó viaszt, körülbelül kétszeres mennyiségre lesz szükségetek belőle, mint amennyi szilárd állapotban belefér a leendő kuckójába.

mecsesek3.jpg

A forró vízből kivéve opcionálisan cseppenthetünk bele illóolajat, majd belehelyezzük a kanócot, és rácsavarjuk a végét egy hurkapálcára, de össze is csíptethetitek két evőpálcika közé, mint én. 🙂 Nem kötelező, de előtte célszerű egy leégett teamécses talpán keresztülbújtatni, ezáltal kevésbé „mászik” el. Amíg megszilárdul, addig elmehettek csobbanni.

mecsesek4.jpg

mecsesek5.jpg

A díszítésnek csak a fantázia, az ízlés és a rendelkezésre álló alapanyagok szabhatnak határt. A magam részéről szeretem a természetes anyagokat, szívesen dolgozom különböző vastagságú spárgával. Ehhez kedves barátnőm, a ragasztópisztoly közreműködése sem szükséges: egyszerűen megcsomózom felül az első sort, majd szorosan rátekerem a konzervdobozra, alul pedig szintén elkötöm.

mecsesek6.jpg

Önmagában is kellemes látvány, de fel lehet dobni (mivel nyár van) mondjuk a nyaralás alatt összegyűjtött kagylókkal és csigákkal. (Hoppá, Molly beletrollkodott a képbe – elvesztette a fejét, vissza kellett ragasztani.)

mecsesek8.jpg

Ha tönkrement a bambusz tányéralátétetek, azt is fel lehet használni a díszítéshez.

mecsesek7.jpg

Nagyjából egyforma méretűre csippentettem őket, majd körberagasztottam vele az edényt.

mecsesek9.jpg

Aki szereti a kávé illatát (és nagyon türelmes), az megpróbálkozhat a mécseskészítés hard verziójával: ráragaszthatja a kávészemeket a konzerves dobozra, méghozzá egyenként. Vigyázzatok, a forró ragasztó pillanatok alatt megszilárdul a hideg fémen, ezért nem árt, ha növesztetek még pár csápot, hogy elég gyorsan tudjatok dolgozni.

mecsesek10.jpg

Egy dekupázs ragasztó és néhány teafilteres tasak segítségével pedig újraértelmezhetitek a „teamécses” fogalmát.

mecsesek20.jpg

Ezek a mécsesek hangulatos világítást nyújtanak egy romantikus estén, de remek saját készítésű ajándékok is lehetnek.

És ami még fantasztikus bennük, hogy ha leégnek, újra lehet őket hasznosítani: ismét megtölthetőek viasszal!

A kész mécsesekről lőtt nagyobb képekért és inspirációért kattintsatok az alábbi galériára!

Nektek melyik tetszik a legjobban? 🙂

A következő blogbejegyzésemben megmutatom, hogyan készíthettek egyszerűen tolltartókat és vázát konzervdobozból!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

1 című bejegyzés “Hasznosíts újra: így születik mécses konzervdobozból” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük