Így full extrásíthatod régi madáretetődet

A visszatérő olvasók és az Instagram-követőim emlékezhetnek a macska-mentőakcióra, amikor is ki kellett szabadítanom Fürgit (a kíváncsi macskánkat) a madáretetőből. A cica megúszta a kalandot, a madáretető ellenben csúnya károkat szenvedett, így Fürginek köszönhetően megmutatom nektek, hogyan tudtok full extrásítani egy régi madáretetőt.

Így nézett ki a madáretető a macskaszabadítás után:

madareteto.jpg

Az alapot újra fel lehetett használni, csupán egy erős faragasztóra és egy pillanatszorítóra volt szükség. Meg néhány napra, amíg megszáradt.

madareteto1.jpg

Alapos csiszolás után következett a festés.

madareteto2.jpg

Mivel kiderült, hogy a tető nincs már olyan jó állapotban, újat kellett eszkábálni (köszönöm férjemnek, hogy méretre szabta).

madareteto3.jpg

Egy kedves fiatalembertől kaptunk építkezésből megmaradt bituzsindelyt, amelyet némi internetes kutatómunka után ráerősítettem.

madareteto4.jpg

A végeredménnyel elégedett vagyok, de azért nem veszem el a munkát a tetőfedők elől. 🙂

Így még mindig csak az eredeti állapot helyreállításáig jutottam, ezután kerülhetett sor néhány extra dolog megvalósítására. (Oké, az eredetin egyszerű farostlemez alkotta a tetőt, nem fedte tetőzsindely, úgyhogy egy kis extrát már így is kapott.)

Első lépésként egy kókuszdióból fabrikáltam madáretetőt, amit a házikó tornáca alá terveztem felfüggeszteni. A kókuszdió feltörése rém bonyolult feladat: a három hosszában futó vonal egyikénél jól oda kell sózni egy éles, kemény felülethez, például a lépcső éléhez, és szabályos vonalban futva felhasad. Ezután egy egyenlő oldalú háromszöget rajzoltam, az alapján mértem ki a furatok helyét (ez az egyensúly miatt fontos).

kokusz1_1.jpg

Fúróval áttörtem a kókuszdió héját.

kokusz1_2.jpg

Majd spárgát fűztem bele.

kokusz1_3.jpg

Nem kötelező tetőt csinálni neki, én azért tettem rá.

kokusz1_4.jpg

Már csak egy macskabiztos helyet kellett keresni a madárlaknak, a fenyő melletti terület meg is felelt ennek a kritériumnak. A madáretetőt egy régi zártszelvényre erősítettük, rászereltük a kókuszetetőt, fellógattam mellé egy szelet szalonnát és egy almát, a tornácra tettem egy itatót, és birtokba is vehették a madarak.

madareteto6.jpg

Lám, egy lepusztult madárlak is megmenthető! Minden jó, ha a vége jó: a régi madáretető újjászületett, a macskák nem merészkednek a közelébe, a madarak pedig finom falatokhoz jutnak télen.

regibolujat.jpg

Annyira belejöttem barkácsolásba, hogy egy plusz kókuszdió-etetőt is készítettem. 🙂

kokusz2_2.jpg

Nektek milyen madáretetőtök van?

Tartsátok szem előtt: ha odaszoktatjátok magatokhoz a madarakat, felelősek lesztek értük, várni fogják tőletek az eledelt.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük