Ezt olvastam – Rejtelmes karácsonyok

Habár általában péntekenként osztom meg veletek a könyvélményeimet, ezúttal mégsem szeretnék majd’ egy hetet várni legutóbbi olvasmányommal. Még annyira friss, hogy le se ülepedett bennem. 🙂 A Rejtelmes karácsonyok – ahogy a címében is szerepel – egy ünnepi antológia, hat kisregény alkotja, melynek szerzői: Szűcs Erika, Szabó Péter, Németh Krisztina, Keresztesi Dorottya, Nádasi Krisz és Tolnai Norbert. Aki azt hiszi a témaválasztás miatt, hogy csupa mézes-mázas történetet olvashat, az nagyon meg fog lepődni!
rejtelmeskaracsonyok.jpg

A könyv fülszövege:

„Rejtély. ​​Karácsony. Izgalom. Szeretet.
A Rejtelmes karácsonyok különleges történeteiben mindent megtalál, aki kikapcsolódást keres az ünnepek forgatagában! A kötetben hat mai magyar író ragadja magával olvasóit.
Először elutazunk Angliába, ahol Carol gyönyörű régi kastélyt örököl. Keresi a módját, hogyan tehetné a karácsonyt olyan széppé, mint ahogy ez a házhoz illik – és ahogy az ünnepeket a családja kétszáz éve megélte.
Továbblépünk az 1920-as évek New Yorkjába, ahol egy ironikus fiatalember, Frank Blizzard magándetektív keresi a válaszokat egy bonyolult gyilkossági ügyben.
Még mindig New Yorkban vagyunk, az ikertornyok leomlása után nem sokkal. Egy magyar lány, Léna nyomozását követhetjük végig egy különös örökbefogadás kapcsán. Léna meglepetésére saját családjának múltjából is váratlan történet bukkan fel.
A következő regény hazarepít minket Magyarországra. Szemtanúi lehetünk, ahogy Márk megmutatja kisgyerekeinek, hogy karácsonykor még egy széthullott család is megtalálja a boldogságot.
Alfa Spider, kórház, szende szűz egy könyvborítón? Egressy Luca, a hebrencs vidéki lány csupán társat keres – ehelyett váratlan és humoros kalandokba keveredik az utazási irodában így télvíz idején.
Az utolsó történetben megismerkedünk egy érzékeny lelkű fizikatanárral, Sári Ferenccel. A férfi különös esetbe botlik a gimnáziumban, és úgy dönt, felderíti, mi áll a háttérben.
Bűntények, szellemek, félreértések, titkok és ármányok – és mindez karácsonykor, a család és a szeretet ünnepén. Mert minden jó, ha a vége jó!”

Lássuk őket egyenként!

Szűcs Erika (Jo Ravensdale) – Kétszáz év karácsony

Szerintem nem csak az én fantáziámat mozgatja meg egy hatalmas régi ház, tele százéves bútorokkal. Nem tudom, mennyire volt tudatos a főszereplő édesanyjának a névválasztása (Anne Blythe), de rögtön L. M. Montgomery Anne-sorozatára asszociáltam, ami egyébként is kedves a szívemnek. Nagyon élveztem ebben a kisregényben, hogy a szerző végig az orromnál fogva vezetett. Már az elején elkezdte hinteni a nyomokat, az apró utalásokat, mégsem gyanakodtam. Éppen ezért csattant nagyot a vége!

Szabó Péter – Született december 24-én

Ritkán olvasok férfi szemszögéből írt történetet, úgyhogy számomra igazi felüdülést jelentett ez a kisregény. Az író igazán szépen csűri-csavarja a szavakat, kellemesen cizelláltak a mondatai, a történet fordulatokban gazdag, ráadásul a szesztilalom korának is megvan a maga varázsa. Szeretem, amikor egy detektívtörténetben fel van sorakoztatva az összes gyanúsított, tudom, hogy egyikük mozgatja a szálakat, és ennek ellenére sikerül meglepnie az írónak. Szabó Péternek sikerült!

Németh Krisztina – Révállomás, New York

A szerző annyira hitelesen mutatja be a várost, hogy a történetet olvasva megesküdtem volna rá, olyasvalaki tollából született, aki maga is járt New Yorkban (pedig tudom, hogy eddig csupán a képzelete repítette oda). Nagyon jól sikerült visszaadnia az ottani életérzést. Egyes epizódokon és hasonlatokon a hasamat fogtam a nevetéstől (a gyerek meg csodálkozott benn, hogy mitől rázkódik), más jeleneteken izgultam, hogy hogyan tovább, de akadt három olyan is, amelyen – talán a tomboló hormonjaimnak is köszönhetően – könnyekig hatódtam. Köszönöm ezt az élményt!

Keresztesi Dorottya – Félbetépve

A téma, a szemszög, a fanyar humor… A földhöz vágott és a magasba emelt. Hol mosollyal az arcomon, hol gombóccal a torkomban, könnyeimet nyelve faltam a sorait. Nem tudok felidézni még egy olyan keserédes történetet, amin ennyit sírtam. Igen, lehet jönni a fent említett tomboló hormonjaimmal, de mindent nem lehet rájuk fogni. Túlzás nélkül állíthatom, az utóbbi években ez a kisregény gyakorolta rám a legnagyobb hatást!

Nádasi Krisz – Az én Diótörőm

Én eddig csak szakmai könyveket olvastam Krisztől, már azokban is bejött a stílusa, és ebben a történetben sem csalódtam. Már rögtön az első bekezdésben meghökkentett: hogyan jön egy karácsonyi történethez egy szexpartner? Felcsigázott, kíváncsi voltam, hogy mi sül ki ebből! Kifejezetten tetszett, amikor egy rész zárómondatával vagy zárószavával indította a következő jelenetet, és izgalmas volt végigkövetni, ahogyan egyre kuszábbá vált a főszereplő szerelmi (és szakmai) élete.

Tolnai Norbert – A másik lány

Ez a kisregény is igazán a kedvemre való volt. Tetszett, hogy a cselekmény a naplószerű bejegyzéseken keresztül bontakozott ki, és fordulatokban sem szenvedett hiányt. Sejtettem, hogy milyen irányba fog haladni a sztori, mégis sikerült megzavarnia a szerzőnek – de hát ez is volt a célja: hogy valamit biztosra vegyek, majd meginogjak, és már azt se tudjam, mit higgyek. És a vége… Juj, borzongtam rajta!

Megrendeltem a Rejtelmes karácsonyokat nyomtatott formátumban is, de nem bírtam magammal, és nekiestem az elektronikus változatnak, még mielőtt a papírkönyv megérkezett volna. Azon kaptam magamat, hogy az e-könyv olvasómon szinte egyfolytában „highlightolok”, annyi jó idézetet találtam benne. 🙂

Olyan jó volt olvasni ezt a könyvet! Habár a karácsony motívuma összeköti a történeteket, mégis teljesen különböztek egymástól. Mindegyik író teljesen más irányból közelítette meg ezt az ünnepet. Nyomozás, romantika, fegyverropogás, fájdalom, megkönnyebbülés, misztikum… Igazán sokszínű válogatás – és szuper karácsonyi ajándék! Engem teljesen elvarázsolt!

Ti is olvastátok? Mondjátok el a véleményeteket róla!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

2 című bejegyzés “Ezt olvastam – Rejtelmes karácsonyok” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük