Ezt olvastam – Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?

Először arra gondoltam, hogy dobok a „Hogyan írjunk könyvet?” című kötetre öt csillagot Molyon, és annyit írok értékelésként, hogy ez az a könyv, amit mindenkinek el kell olvasnia, függetlenül attól, hogy csupán házi dolgozatot ír, vagy újságcikken, szakkönyvön, esetleg regényen dolgozik, netán blogot vezet. De ennél nagyobb figyelmet érdemel.

knw1.jpg

Krisz kilenc fejezeten keresztül ismerteti az írás fortélyait. Hiszi, hogy az írás tanulható, a megszerzett tudás tovább fejleszthető.

Az első fejezet elsősorban a regényíróknak szól. Krisz elárulja, hogy mit tartsunk szem előtt, amikor megalkotjuk a történet hősét és antihősét. Tippet ad arra vonatkozólag, hogy miként kezdjük el a történetet, hogyan varázsoljuk izgalmassá a cselekményt, mely kliséket ajánlatos kerülni, és milyen a jó lezárás. Kitér a mellékszereplőkre, a helyszínre és az idősíkra, hangsúlyozza a vázlat fontosságát.

A második fejezet a „hogyan”-nal foglalkozik. E/1-ben vagy E/3-ban, múlt vagy jelen időben fogalmazzunk? Hogyan formáljuk a karaktereket, mit kerüljünk közben? Milyen nevet viseljenek a szereplők? Krisz megosztja a jó párbeszéd és a jó narráció titkát, és ellát még egy rakat jó tanáccsal, amitől jobb lesz a szöveg.

A harmadik fejezet már azok számára is sok érdekességet tartogat, akik nem regényt írnak, hanem verses- vagy novelláskötetet, cikket, blogposztot, levelet, naplót, esszét vagy beszédet. Például kiderül, hogy milyen egy jó blogbejegyzés íve, de az is, hogy mit kell szem előtt tartani mese, fan fiction, szakkönyv, romantikus, erotikus, rejtélyes, humoros, ifjúsági vagy éppen fantasy könyv írásakor.

A negyedik fejezet minden írást művelő olvasónak egyaránt fontos: azt taglalja, hogy mitől lesz gördülékeny a fogalmazás; az alapoknál kezdi: a helyesírással. Ajánlom mindenkinek, hogy alaposan tanulmányozza ezt a részt! Ki vesz komolyan egy olyan írót, aki borzalmas helyesírással teszi közzé a posztjait, könyvrészleteit, vagy egy (könyves) bloggert, aki „erőszakot követ el” a magyar nyelven…?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

T. C. Lang books&diy (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

Krisz az ötödik fejezetben praktikus tanácsokkal látja el az olvasókat: a testtartástól kezdve a Word beállításain keresztül a napi rutinig több mindent érint.

A hatodik fejezet a szerkesztésről szól, Krisz saját, bevált módszerét osztja meg velünk, és egyben áttekintést ad az eddig ismertetett anyagról.

A hetedik fejezetben a jó könyv- és fejezetcím ismérveiről esik szó, valamint arra a kérdésre adja meg a választ, hogy mitől jó a fülszöveg, illetve a szinopszis.

A nyolcadik fejezet arról szól, hogyan találjuk meg a saját írói hangunkat, és mit tehetünk a tudásunk bővítése érdekében.

Az utolsó, kilencedik fejezetben téma, forma és terjedelem szerint foglalja össze az alkotás legfontosabb lépéseit.

Felejtsd el, a száraz tan- és szakkönyveket: a „Hogyan írjunk könyvet?” a közvetlen hangnemnek köszönhetően olyan, mintha egy barátunk mesélne az írásról. Tartalmaz példamondatokat és megoldandó feladatokat is, hogy gyakoroljuk az átismételt vagy éppen frissen megszerzett elméleti tudásunkat. Krisz nem állítja, hogy minden szabályt úgy kell alkalmazni, ahogyan a könyvben szerepel, inkább azt mondja, hogy ismerjük meg őket, és a tudás birtokában kreatívan hágjuk át.

Hasznos, gyakorlatias kalauz, amely segít eligazodni az írás útvesztőjében. Ajánlom minden betűvetőnek!

knw2.jpgA fenti könyv kiegészítője az „Írói jegyzetek”, amely a szerkesztésre vonatkozó fejezetben felsorolt kérdéseket tartalmazza, kiegészítve továbbiakkal. A kérdések segítenek megismerni a szereplők jellemét, és átlátni az egymáshoz való viszonyukat, az eseményeket, azok sorrendjét, a világot. Gondolkodásra késztetnek, általuk hamarabb szembeötlenek a logikai hibák, jobban kitűnnek a cselekmény gyenge és erős pontjai, a változtatásra szoruló részek. Ha valaki részletesen megválaszolja mindet, szinte el is készül a könyve. Az üres oldalak elegendő helyet biztosítanak az ötleteknek, a motivációs idézetek pedig írásra sarkallnak.

Nádasi Krisz könyveit megtaláljátok a boltokban, illetve meg is rendelhetitek itt.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük