Ezt olvastam – Margit Sandemo: Jéghegyek népe – Nincs menekülés

Ismét beköszöntött a hétvége. 🙂 Itt csodálatos, napsütéses tavaszi idő van. Használjátok ki ezt a kellemes meleget, és menjetek ki a szabadba! Egy fa tövébe lekuporodva, vagy a verandán ücsörögve is fel lehet csapni egy könyvet. Mondjuk Margit Sandemo Jéghegyek népe-sorozatának Nincs menekülés című kötetét. Íme egy kis ízelítő belőle!

ISBN: 963-8374-05-4
ISSN 1217-0666

6_nincs_menekules_ms.jpg

1633-at írunk. Ötven év telt el azóta, hogy Tengel és Silje a három gyerekkel elmenekült a Jéghegyek népének völgyéből.

Dag és Liv unokája, Kolgrim – akinek anyja belehalt a szülésbe – betöltötte a tizenkettedik életévét. Habár eddig nem tapasztalta, hogy bármiféle varázserővel rendelkezne, széles válla és sárgán villogó ragadozószeme árulkodnak arról, hogy a család átoksújtott tagjai közé tartozik – bár ő inkább kiválasztottnak érzi magát. A legenda szerint Gonosz Tengel leszármazottainak egyikét olyan erővel ruházza fel a Sátán, amekkorával még soha nem rendelkezett emberfia, és azután sem fog. A fiatal fiú biztos benne, hogy ő ez a személy.

Nagynénje, Cecilie meséjének hatására mindez idáig jól viselkedett, azonban a fülébe jut a hír, miszerint Tarjei a nemzedékről nemzedékre öröklődő varázsszerek örököséül Kolgrim öccsét, a nyolcéves, különleges tekintetű Mattiast szándékozik megtenni. Ez olyannyira felbőszíti, hogy elhatározza, megszabadul vetélytársától. A kisfiúval együtt a vidámság is távozik a Meidenek otthonából.

Tarjei az orvosi egyetem befejezése után Erfurtban telepszik le, és feleségül veszi Corneliát, aki annak idején gyermekfejjel megmentette az életét. Csak egy évvel később értesül Mattias eltűnéséről, és fia, Mikael megszületése után azonnal a norvégiai rokonok segítségére siet.

Mattias túléli bátyja mesterkedését, ám a hazafelé tartó úton eladják egy kongsbergi bánya tulajdonosának, aki életveszélyes munkára kényszeríti. Két nyomorúságos év után sikerül megszöknie. Hatalmas megpróbáltatások után teljesül az álma, és a szintén gyerek bányásztársával, Kalebbel hazajut. Kolgrim még a felelősségre vonás előtt ellopja a család mágikus kincseit, és Tröndelagba, a Jéghegyek népének egykori völgyébe indul, hogy megidézze az Ördögöt. Tarjei és elszánt társai követik…

Tíz évvel később Mattias, miután befejezte orvosi tanulmányait, hazatér Tübingenből. Gabriellát, Cecilie és Alexander – az előző kötet főszereplőinek – lányát, elhagyja a vőlegénye. Szülei Norvégiába küldik, hogy Liv nagymama szárnyai alatt túltegye magát a csapáson, és a megkeseredett Kaleb szintén Grastensholmon keres vigaszt. Liv befogad négy rászoruló, vadóc gyermeket a kiüresedett kastélyba, ezért a három fiatalnak nincs ideje a saját bajával foglalkozni.

A család időközben szem elől veszíti Mikaelt, aki mit sem sejt az őt is érintő családi átokról.

A kötet több mint egy, örömmel és sok bánattal tarkított évtized történéseit öleli fel, miközben számtalan helyszínt érint, és bepillantást enged a bányákban nyomorgó gyermekek sivár és kilátástalan világába. Ha valaki szülőként olvassa, különösen mélyen érintik e jelenetek, nekem legalábbis elszorult a szívem… Noha ebben a részben is van szerelmi szál, ezúttal a romantika mégis háttérbe szorul, helyette a barátság kerül előtérbe. Talán maguk a szereplők nincsenek is tisztában azzal, mekkora hatással vannak egymásra: saját lelkierejük és kitartásuk barátaik irántuk tanúsított rendületlen hitéből, bizalmából és odaadásából fakad.

Ti is olvastátok? Akkor mondjátok el a véleményeteket róla!

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük