Ezt olvastam – Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!

Azon olvasók közé tartozom, akiket nem egyszerű levenni a lábukról egy tetszetős borítóval, de Hartay Csaba Rajongók voltunk című Turbó-rágója akkorát ütött, hogy még most sem ocsúdtam fel. Azt hittem, ezt már nem lehet überelni, erre előrukkolt egy okostelefonnal! Le a kalappal az Athenaeum Kiadó borítótervezője előtt az ötletes és merész húzásért, és persze a szerző előtt is, hogy bevállalta. Amikor őrizetlenül hagytam az ágyon a Köszönöm a befogadást!, legkisebbem rátámadt, nyomkodta, húzkodta rajta az ujját, és nem értette, miért nem történik semmi. 🙂

hcs_kab_tcl.jpg

A Rajongók voltunkra Demencze Ilonának, az Olvass hazait! bloggerének köszönhetően figyeltem fel, a könyv kapcsán pedig eljutottam Hartay Csaba Viharsarki Kattintós oldalára, amelyen a szerző közzéteszi szó/képjátékait, viccesebb és/vagy szarkasztikusabb agymenéseit, kifigurázza az éppen futó népszerű motivációs idézeteket – nem is ragozom tovább, inkább keressétek fel, és nevessetek! A Köszönöm a befogadást! című könyve a Viharsarki Kattintósra épül, akinek bejön a Facebook-oldal és a blog tartalma, az a belbecsben sem fog csalódni.

A Köszönöm a befogadást! három részre tagolódik.

Az első oldalakon Hatalmas figurákat ismerhetünk meg, olyanokat, akik mindannyiunk ismerősi körében felbukkannak. Ha szerencsénk van, akkor csak a távoliak között. Hartay jól kapja el és emeli ki ezeknek az embertípusoknak jellemvonásait, a túlzás eszközét alkalmazza, sarkítja őket, legyen szó kopasz BMW-sről, fogyókúrázóról, felnőni képtelen felnőttről, testépítőről vagy sznob párról. A borszakértő megmondja szösszeneten jókat derültem, A wellness népeKisgyerekes párok részénél pedig hangosan nevettem, olyan volt, mintha magunkról olvasnék (már csak azért is, mert éppen nyaralás alatt bújtam a könyvet, és a „pihenés” egyes elemei kísértetiesen hasonlítottak a leírtakra).

Önfeledt úszkálás helyett a medencénél folyamatos gyerekmentési akciókat hajtanak végre. Azért örülnek, hogy pihenhetnek. Ha a kicsik végre beájulnak vacsi után.

(A wellness népe)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

T. C. Lang (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,

Ritka pillanat nyaralás alatt: a gyerekek engedtek olvasni. A többi részében hárman ötfelé menekültek. A vízben.

Ebben a szakaszban voltak ismétlődések, nem zavaróan sok, elbírta a „telefon procija”.

Az író humorral átszőve mutatja be, miként zajlik a locsolás a Viharsarokban (és mindenhol máshol), hogyan telnek a karácsonyi ünnepek, és milyen egy átlagos vidéki majális (eszembe is jutott ez a rész a búcsúban lődörögve).

A Bosszúálló filmes klisék, a Horrorklisék és a Gondolatok az ágyban fekve, amiktől biztosan nem fogsz tudni elaludni jelentette számomra a csúcspontot, ezeket sírva olvastam fel a férjemnek, így már ketten szakadtunk a röhögéstől.

4. Mi van, ha Kim Dzsongun téged is meg akar öletni? De ez hülyeség. De mi van, ha mégsem az?

(Gondolatok az ágyban fekve, amiktől biztosan nem fogsz tudni elaludni)

A mosolyparádé ezek után is folytatódik a Mondatok IKEA-bútor összerakása közben-nel, majd egy groteszk történet következik a mai magyar ügyintézésről.

Kiemelném még a Két meteorológus találkozik című novellát, ami ritka szellemes, és az Innen tudod, hogy valóban itt a klímaváltozást – ennek pontokba szedett ismertetőjeleit olvasva először nevet az ember, aztán elgondolkodik, és arra a következtetésre jut, hogy „Basszus, basszus…”

A második egység a Juhok, keszegek, abszurdok címet viseli – és ehhez, mármint az abszurditáshoz, végig hű is marad. Ebben rövid, kétoldalas, agyzsibbasztó novellák kapnak helyet, és kivétel nélkül csattanós utolsó mondattal zárulnak.

Pár éve, amikor az a csiga csinálta a fesztivált a környéken, azt mondtuk Bugyánszky Erzsike nénivel, hogy kész, ennél már csak jobb jöhet, ez a csiga mindent visz, itt kő kövön nem marad. Erre pár év kell csak, és a lúd rálicitál a csiga emberiség ellen elkövetett rémtetteire, nem sorolom fel részletesen, milyen bűnök terhelik a lúd lelkét, mert újra felzaklatom magam. Már ha egyáltalán van lelke ennek a lúdnak, mert szerintem nincs az a lelkiismeret, amely elbírná azt a rengeteg szörnyűséget, amit a lúd képes volt ellenünk, a civil lakosság ellen elkövetni.

(Állati)

A könyvet a Nyomtatott Facebook című fejezet zárja, amelyben jól megkapják a magukét a közösségi oldal felhasználói. A szerző górcső alá veszi az álomismerősöket, öt típusba sorolja őket, nem kíméli azokat, akik nem tudják elképzelni, milyen lehet az élet a portál nélkül, Fb-függők, mindig csodaszépek, vagy éppen a trópusokon üdülnek télen. Mi, az oldal júzerei szolgáltatjuk a témát, ő pedig jól kifiguráz bennünket.

Ha te is 1990 előtt születtél, akkor ezt kötelező elolvasnod!!! – Mindenki találkozott vele a Facebookon, ugye? Na, megtaláljátok a könyvben ennek a Hartay-féle átiratát.

A Facebook-bejegyzések a szocialista Magyarországon-ra és a Facebook-Murphyre szívecskét dobtam, de a többit is lájkoltam.

Az ilyen alakok okozzák a világon a valódi nehézségeket, akik nem képesek bekapcsolódni a szájbertérbe. Több kárt okoznak, mint a chemtrail. Segítenünk kell ezeken a Facebook-kívüli eltévelyedetteken. Irántuk érzett mérhetetlen haragom ellenére mégis azt mondom, nyújtsunk feléjük egy lájkolást formázó, virtuális jobbot.

(Aki nincs fent a Facebookon)

Összességében egy roppant szórakoztató könyvecske, amely humorizál és kritizál egyszerre. A történetek mind témájukat, mind stílusukat tekintve változatosak, a fogalmazásmód az elbeszélőhöz igazodva hol laza, hol szépirodalmi. A novellák könnyen csúsznak, bár az abszurdok emésztési ideje kissé megnövekedhet, ezért kisebb adagokban javasolt őket fogyasztani. (Én szóltam.)

Lesznek, akik magukra ismernek olvasás közben. Ők vagy földhöz vágják a könyvet, és odavetik nemes egyszerűséggel, hogy „Ez sz*r, nem is vicces.”, vagy felnevetnek, hogy „Bakker, mintha rólam mintázták volna!” Nem baj, ha az ember rendelkezik némi öniróniával. 😉

Ha valaki nem szereti a szatirikus hangnemet, a társadalomkritikát és a túlzást, ha nem szereti, ha görbe tükröt tartanak elé, akkor keressen tovább a könyvesboltban. Akire nem igazak az előbbi állítások, annak viszont érdemes elolvasnia.

Én még biztos előkapom rosszabb napjaimon, hogy feldobja a hangulatomat!

Hartay Csaba Köszönöm a befogadást! című könyvét megtaláljátok a könyvesboltokban, illetve a Bookline és a Líra kínálatában is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

T. C. Lang (@tclangcreative) által megosztott bejegyzés,


Ugye de menő ez a borító? A könyvtől teljesen elkapott a retró fíling, és előbányásztam a régi kincseimet, amiket megtekinthettek a Rajongók voltunkról írt könyvajánlóm galériájában.

*

Tetszett a cikk? Osszátok meg ismerőseitekkel is!

Megtaláltok a Facebookon és az Instagramon is.

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy értesüljetek a friss bejegyzésekről, DIY ötletekről és akciókról, és töltsétek le az ajándék novellát!
Feliratkozom

Támogasd a munkámat, hívj meg egy kávéra! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük